A kormány a többszörösét vette el annak, mint amit ad

Török Zsolt erről hétfői sajtótájékoztatóján beszélt egy olyan VI. kerületi nemzeti dohánybolt előtt, amely még nem nyitott ki, és amelyet elmondása szerint egy bajai cég fog üzemeltetni. A szocialista politikus kijelentette: a trafikügy példa arra, hogyan veszi el a kormány tízezrek munkahelyét, megélhetését, és segíti a Fideszhez közel állókat.Az MSZP szóvivője a rezsicsökkentésről azt mondta, a kormány ennek a két-háromszorosát vette el az emberektől 2010 óta. Harmincnál is több új adót vezettek be, az egykulcsos adóval rosszul jártak a kisebb keresetűek, drasztikusan drágult az üzemanyag és az élelmiszerek - sorolta. Példaként hozta, hogy a bruttó 100 ezer forintos fizetés ma nagyjából tízezer forinttal kevesebb nettót ér, mint három évvel ezelőtt, és csökkent a minimálbér vásárlóereje is.

Török Zsolt szerint rosszul jártak azok a devizahitelesek is, akik a kormányváltáskor még 180 forintos svájcifrank-árfolyamon törlesztettek, azóta viszont 230-240 forintra nőtt az árfolyam. Egy átlagos havi törlesztőrészlet így 40 ezerről 60 ezer forintra emelkedett, ezt nem kompenzálja a rezsicsökkentés - jelentette ki.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője hétfőn azt mondta, az eddig életbe lépett díjcsökkentések egy átlagos családnak évente 95-100 ezer forintos megtakarítást eredményeznek. Az MSZP szóvivője úgy reagált erre: százezer forintos nyereséget azon háztartásoknak jelent a tízszázalékos rezsicsökkentés, ahol egymillió forintot fizetnek a közüzemi számlák után, ez pedig korántsem az ország többsége.

Az MSZP egy igazságosabb, a rászorulókat jobban támogató és fenntarthatóbb rezsicsökkentést szorgalmaz - hangoztatta.