A kormány alkalmatlan és méltatlan az ország vezetésére

MTI fotó: Kovács Attila

A kormány öntelt és erőszakos, ráadásul mindez nem párosul hozzáértéssel - reagált a miniszterelnök napirend előtti felszólalására Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A politikus azt mondta, az államadósság jelenleg több mint 2010-ben volt, miközben 3 ezer milliárd forintnyi megtakarítást vettek el az emberektől.

Mint mondta, a kormány hiteltelen gazdaságpolitikája és hiteltelen politikusai miatt gyenge jelenleg a forintárfolyam, és ezért fizetnek ma a devizahitelesek 70 százalékkal nagyobb törlesztőrészletet, mint négy éve, miközben a rendszerváltás óta a legtöbb adót bevezető kormány a jelenlegi.

Úgy fogalmazott: a kormány az elmúlt években elfoglalta és leépítette a demokratikus intézményeket az Alkotmánybíróságtól, az Állami Számvevőszéken át a választási szervekig, mesterien használta az Országgyűlést a korrupciós ügyei legalizálására, a nyomozó hatóságokat pedig ezek elkenésére, ez azonban szerinte pusztán gátlástalanság kérdése és "tisztességes demokrata" akkor sem csinál ilyet, ha kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben.

Harangozó Tamás kiemelte: a felfoghatatlan mértékű korrupció, a demokratikus játékszabályok felrúgása és a politikai kizárólagosságra való törekedés már sokakról lepereg, hiszen a kormánynak nem jutott ideje az emberekkel foglalkozni. Szerinte ezt mutatja, hogy jelenleg minden második ember létbizonytalanságban él, másfélmillió ember nyomorog és félmillió gyerek éhezik.