Belföld | államosítás kórházak
2011. május 08. 12:24

A kormány államosítaná a fővárosi kórházakat

Az MSZP birtokába került kormány-előterjesztés szerint a főváros egészségügyi intézményei közül tizenkettőt kívánnak államosítani, eszköz- és ingatlanvagyonukkal együtt - közölte Kökény Mihály szocialista politikus vasárnap, budapesti sajtótájékoztatón. Ez legalább öt problémát vet fel - mondta Kökény Mihály. Egyebek mellett kiemelte, az előterjesztés eleve számol azzal, hogy a HM kórház, a Semmelweis Egyetem és a sportegészségügy fejlesztésénél - új forrásként - bekalkulálható a fővárosi egészségügyi ingatlanportfólió felhasználása.

Ezekre 80 milliárd forinttal számol az előterjesztés - közölte Havas Szófia, a Fővárosi Önkormányzat  egészségügyi bizottságának tagja. A szocialista politikus hozzátette: amennyiben ezt a 12 intézmény ingatlanjainak 130 milliárdos összértékéből kívánják fedezni, az azt jelenti, hogy az intézmények több mint a felét be akarják zárni.

Kökény Mihály az április dátumozású előterjesztés problémái közül kiemelte, hogy "az ellátásszervezéssel kapcsolatos döntések a lakosságtól távol, a képviselő-testület kikapcsolásával történnének". Zöld utat kaphat például az a terv, hogy a fővárosi ellátást három nagytérségi, egymástól teljesen független szervezetbe "parcellázzák" szét. A "másik baj" az önkormányzatok vagyonvesztése. Ezek mellett a kormány-előterjesztés azt sem zárja ki, hogy a megtakarítások nem maradnak az egészségügyben - tette hozzá. Kökény Mihály elmondta, hogy "a fővárosi egészségügyi intézmények állami szerepvállalásának megerősítéséről" szóló dokumentum szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak szeptember 30-ig le kell zárnia a fővárossal folytatott tárgyalásokat. Ezt követően módosítják majd azt a kétharmados többséget igénylő törvényt, amellyel eltörlik a főváros egészségügyi ellátási kötelezettségét, amelyet az állam vesz át. "A tét, tizenkét intézmény közel tizenötezer dolgozója, 130 milliárd forintnyi ingatlanvagyon és évi közel 100 milliárdos működési bevétel" - fogalmazott Kökény Mihály, hozzátéve: a szocialisták is tudják, hogy változtatni kell, de ennek nem az "einstandolás" a módja.

Az MSZP a fővárosnak anyagi és morális veszteséget okozó kórházállamosítási program helyett az előző kormányzat idején elfogadott Budapesti Egészségügyi Modell kiépítését ajánlja - tette hozzá. Kökény Mihály szerint a munkaerőhiány miatt a magyarországi egészségügy a legmélyebb válságát éli, még sincs semmiféle jövőkép, inkább bizonytalanság van.

Ennek kapcsán Havas Szófia elmondta: a kormány-előterjesztés szerint az orvosok és szakdolgozók bérére csaknem 60 milliárdos forrást kívánnak biztosítani. Márpedig, ha csak százezer forintos béremelést számolnának az orvostársadalom, illetve mintegy plusz hatvanezer forintot a szakdolgozók részére, az önmagában 130 milliárd forintos forrást igényelne, de a dokumentum ilyet nem tartalmaz - tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy a fővárosban számos egészségügyi intézmény áll évek óta üresen, egyebek mellett a volt BM kórház épületei. "Mi tartotta vissza a jelenlegi kormányt, hogy azokat értékesítsék és az ebből származó bevételt forgassák vissza az egészségügybe?" - tette fel a kérdést Havas Szófia. Ehhez Kökény Mihály hozzátette: a korábbi években nekik volt ilyen jellegű szándékuk, de a fideszes helyi önkormányzatok ezekre az épületekre elidegenítési tilalmat rendeltek el.