Belföld | elvándorlás ifjúságpolitika
2012. július 27. 11:35

A kormány bábuként kezeli a fiatalokat

Demeter Márta hangsúlyozta, a magyar fiatalok igenis szeretnének gyereket vállalni, ám ehhez stabil és kiszámítható fizetéssel járó munkahelyre lenne szükségük. Ezzel szemben ma a felsőoktatásból kikerülők azzal szembesülnek, hogy nem kapnak állást, az egyetemekre és főiskolákra pályázókat pedig a tandíj és a hallgatói szerződés riasztja el a továbbtanulástól. A politikus szerint pedig sokak számára éppen utóbbi jelenthetné az egyetlen kitörési lehetőséget.

"Karámba terelték a fiatal bárányokat, és a farkas ígéri, hogy vigyáz rájuk" - fogalmazott Demeter Márta a helyzetet érzékeltetve.

Winkfein Csaba is elsősorban a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozta, kiemelve például, hogy jelenleg több mint félmillióan, a munkaképes korú lakosság tíz százaléka dolgozik külföldön, akik így az adójukat sem a magyar államkasszába fizetik.

Elmondta, az MSZP a fiatalokkal egyeztetve őszre egy olyan programot dolgoz ki, amely segíthet abban, hogy csökkenjen, illetve visszaforduljon a jelenlegi kivándorlási tendencia.

Winkfein Csaba szerint a munkahelyteremtés mellett ehhez az oktatás valódi reformjára lenne szükség, továbbá a fiatalokat támogatni kell a lakáshoz jutásban és a családalapításban is.