mszp.hu | Belföld | fideszes földosztás | Agrárgazdaság
2015. október 28. 14:49

A kormány “belerondít” a vidéki létbe

Fazekas Sándor bizottsági meghallgatása a süketek párbeszéde volt, és a kormány létbizonytalanságban tartja a földhasználókat – mondta Gőgös Zoltán elnökhelyettes a testület ülését követő sajtótájékoztatón. A miniszter a neki feltett kérdéseket dühkitöréseknek nevezte, megköszönte az őt “fényező”, kormánypárti hozzászólók szakmaiatlan felszólalásait, ugyanakkor semmire sem válaszolt. Gőgös Zoltán szerint ezt egy miniszter nem teheti meg. A feltett kérdések eltőzsdézett pénzekről, cégek – és így az ott dolgozók – sorsáról, a tejágazat jövőjéről és az aranykalászos tanfolyam-bizniszről szóltak.

Az MSZP parlamenti képviselője azzal a tegnap benyújtott, visszamenőleges hatályú törvénymódosítással kapcsolatban sem kapott választ, amely kétévente felülbírálhatóvá tenné a földbérleti szerződéseket és a bérleti díjakat. Ez ugyanis az élelmiszerárak jelentős emelkedésével járhat. A kormány belerondít a vidéki létbe, és folyamatos létbizonytalanságban tartja a földhasználókat – összegezte a tapasztalatokat, hozzátéve, hogy a szaktárca vezetése alkalmatlan a mezőgazdaság problémáinak kezelésére.

Legény Zsolt országgyűlési képviselő a körülbelül 380 ezer hektárt érintő földprivatizációt ellenőrző eseti bizottság felállításának sorsát ismertette. A testület életre hívását szocialista képviselők kezdeményezték, és a javaslatot annak ellenére elutasításították, hogy az elnököt a kormánypárt adta volna. Legény Zsolt szerint, ha a Fidesznek nem lenne takargatnivalója a földprivatizációval kapcsolatban, akkor ez a bizottság működhetne.

A másik, a földprivatizációban az önkormányzatok elővásárlási jogát célzó javaslat ugyanerre a sorsra jutott. Pedig jó megoldás lehetett volna, hiszen ezzel a helyi földbirtokpolitikát is irányítani lehetne, és a szociális szövetkezetek is földhöz jutottak volna.

Legény Zsolt hangsúlyozta, hogy a kormánypárti többség nem egyszerűen lesöpörte a javaslatokat, hanem azt is megakadályozta, hogy