Belföld | szakképzés munkanélküliség
2011. augusztus 01. 15:52

A kormány cinikus, amikor konzultációról beszél

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatón egyaránt úgy foglalt állást, hogy a munkavállalóknak a jövőben kevesebb fizetésért és rövidebb szabadság mellett kellene többet dolgozniuk, ha életbe lépnének a munka törvénykönyvének, kormányzati portálon közzétett módosítási javaslatai.

Gúr Nándor szerint a kormány nevezheti ugyan pusztán munkaanyagnak a dokumentumot, az ettől függetlenül teljes mértékben tükrözi a Fidesz ars politikáját, amely konzultáció helyett egyoldalú döntéshozatalról szól. A szocialista politikus szerint az elmúlt egy évben már számos olyan kormányzati munkaanyaggal találkoztak, amelyek "pillanatok alatt törvénnyé váltak".

Mint mondta, amennyiben a kabinet munka törvénykönyvéről szóló javaslata az Országgyűlés elé kerül, akkor ahhoz módosító javaslatokat nyújtanak be, ám - mint fogalmazott - nehezen tudja elképzelni, hogy azok megkapják a kormánytöbbség támogatását.

Kunhalmi Ágnes emellett a munkaadók és a munkavállalók egymásra utaltságát emelte ki, mint mondta egyikőjük sem lehet sikeres a másik boldogulása nélkül. Az MSZP elnökségi tagja szerint ehhez az egyensúlyhoz most mindenekelőtt a munkavállalói oldal képzésének fokozottabb támogatására lenne szükség.

Kérdésre válaszolva Kunhalmi Ágnes abszurdnak nevezte, hogy a kormány politikai döntésekért akarja jogi felelősségre vonni a korábbi szocialista kabinetek tagjait. Meglátása szerint a Fidesz ezzel a lépésével csak az elmúlt egy évben kialakult rossz gazdasági helyzetről akarja elterelni a figyelmet.