A kormány csak az időt húzza a bankoknak adott ultimátummal

Simon Gábor, a szocialisták országgyűlési képviselője fogalmazott így pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a kormány eddig mindössze átmeneti, szűk csoportoknak kedvező és gyakran egymás hatását kioltó intézkedéseket hozott a devizahitelesek érdekében, a Fidesz frakcióvezetője által csütörtökön bejelentett ultimátum komolytalanságát pedig már az is jelzi, hogy az érdemben nem befolyásolta a forint árfolyamát.

Kiemelte: a jelenlegi, bizalmatlan piaci környezetben a devizahitelek forintosításában és a magáncsőd intézményének bevezetésében látják a megoldást. Az MSZP emellett a nemzeti eszközkezelőtől elvárná, hogy az ócsaihoz hasonló  Patyomkin-falvak” építése helyett vásárolja fel a 90 napnál régebben fizetésképtelen adósok házait és tegye lehetővé azok visszabérlését.

A szocialisták kormányra kerülve  "radikális változást” hajtanának végre a gazdaságpolitikában az országgal szembeni nemzetközi bizalom visszaállítására. Simon Gábor szerint hosszú távon ez jelenthetné az igazi megoldást, hiszen így olyan kedvezően alakulhatna a forint árfolyama, amivel havi 20-40 ezer forinttal csökkenhet a devizahitelesek terhe.