Belföld | gyermekéhezés családi adókedvezmény
2013. augusztus 12. 11:36

A kormány csak kampányol

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: három éve követelik, hogy a kevesebbet keresők is részesüljenek a gyermekek után járó adókedvezményből. 2011-ben a két szülőnek csaknem 500 ezer forintos, tavaly pedig 620 ezer forintos keresetre volt szüksége ahhoz, hogy a teljes, havi 99 ezer forint adókedvezményt érvényesíteni tudják, ennek pedig csak a háromgyermekes családok töredéke felelt meg - közölte.

A szocialista politikus szerint a kormány hiába ígéri a családi adókedvezmény kiterjesztését, továbbra sem fog belőle minden, gyermeket nevelő család részesülni. Idézte Zsigó Róbert Fidesz-szóvivőt, aki a hétvégén azt mondta: egy olyan család, amelyben két átlagos keresetű, vagyis bruttó 230 ezer forint fizetéssel rendelkező szülő legalább három gyermeket nevel, havonta csaknem 39 ezer forinttal több pénzhez jut.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta: a dolgozók 66 százaléka nem keres ennyit, így szerinte a családi adókedvezmény kiterjesztésének ígérete csak kampányfogás a Fidesztől.

Az MSZP-s politikus emellett arról beszélt, hogy Magyarország "az éhes gyerekek országa" lett, egymillió gyermek él szegénységben, félmillióan éheznek, a gyermekvállalás pedig az egyik fő szegénységi kockázattá vált. A szocialisták, ha kormányra jutnak 2014-ben, kiterjesztik a családi adókedvezményt és megszüntetik a gyermekéhezést - jelentette ki.