Belföld | önkormányzatiság Budapest
2011. május 12. 14:24

A kormány el akarja venni a fővárosiak önrendelkezését!

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón diktatúraépítésnek és államosításnak nevezte az önkormányzati törvényre vonatkozó - a kormány által szerdán közzétett - munkaanyagát, amelyben egyebek mellett önkormányzati feladatelvonásokról is szó van.

A politikus az elképzeléseket ahhoz hasonlította, mint ha társasházban élő lakóktól elvennék azon jogukat, hogy maguk döntsenek befizetéseik felhasználásáról. A demokrácia egyik legfontosabb alapelve, hogy a döntéseket a probléma felmerüléséhez legközelebbi szinten hozzák meg - mondta.

Tüttő Kata, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezető-helyettese úgy vélekedett, a második Orbán-kormány szemében „Budapest bűnös város”. Véleménye szerint a „város büntetése” olvasható ki a Corvinus és más fővárosi egyetemek bezárásának tervéből, az iskolák állami gondnokság alá helyezéséből és a döntési hatáskörök csökkentéséből.

Mindeközben a budapestiek évi 370 milliárd forintnyi személyi jövedelemadót fizetnek be, a Budapesti vállalkozók évente 200 milliárd forint iparűzési adót, amit az új szabályozás részben vagy egészben elvonna Budapestről, illetve a fővárosban termelődik meg az áfa-befizetések 40 százaléka, közel 1000 milliárd forint – tette hozzá.