szegénység adózás
2011. február 10. 11:29

A kormány elengedte a szegények és rászorultak kezét

Varga László, a szocialista párt országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) előző nap nyilvánosságra hozott adataira utalt, amelyekből az olvasható ki, hogy 13 éves csúcsára emelkedett az álláskeresők száma. Ez pedig egyértelműen a kabinet olyan elfogadhatatlan lépéseinek tudható be, mint például az igazságtalan egykulcsos személyi jövedelemadó, vagy a jelentős részben a lakosságra áthárított különadók bevezetése - magyarázta.

A képviselő kiemelte: az MSZP az elmúlt hónapokban a költségvetés, illetve az adópolitika és a szociális támogatások területén is több törvényjavaslatot kezdeményezett a nehéz helyzetbe került társadalmi csoportok megsegítése érdekében, ám azokat a kormánytöbbség kivétel nélkül lesöpörte az Országgyűlés napirendjéről.

A politikus szerint az álláskeresők magas száma mögött egyebek mellett a kormány által leállított fejlesztéseket, így például a panelprogram lezárását kell keresni, de sok elbocsátás hátterében a nagyvállalatokra kiszabott különadó áll.

Varga László aláhúzta továbbá, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó sem segíti a munkavállalást, azt ugyanis - szerinte - elsősorban járulékcsökkentéssel lehetne ösztönözni.

A képviselő válság idején elfogadhatatlan lépésnek nevezte a közmunkaprogramokra szánt állami támogatás megfelezését, amely miatt szerinte tízezreket kellett elbocsátani olyan észak-magyarországi megyékből, ahol a közmunka a mindennapi megélhetést biztosította nagyon sok családnak.

Az MSZP emellett tarthatatlannak véli a munkanélküli ellátásra fordított összegek csökkentését, illetve a gyógyszerkassza és a tömegközlekedési kedvezmények tervezett "megnyirbálását", amelyek elsősorban a nyugdíjasokat és legrászorultabbakat sújtanák - fejtette ki.