MTI/mszp.hu | Belföld | közmunkások
2016. november 23. 15:36

A kormány Európa Bangladesévé tette az országot

Az Orbán-kormány leértékelte a munkaerőt, és ezzel Európa Bangladesévé tette hazánkat - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó szocialista párti országgyűlési képviselő.

Hozzátette, "az urizáló fideszes elit" gazdaságpolitikája már akkor megbukott, hogy a tudásalapú társadalom helyett munkaalapú társadalmat építenek. A baj csak az, hogy közben a megélhetésről a kormány elfeledkezett - fogalmazott Bangóné Borbély Ildikó, a hatalmon lévők bűnének nevezve, hogy hat év alatt történelmi csúcsra emelték a dolgozói szegénységet, miközben olyan közmunkaprogramot működtetnek, amely "maga a konzervált szegénység".
    
Hangsúlyozta: a közmunkások bére messze elmarad a minimálbértől, ami több százezer embert érint, ráadásul illetményük az idén egy fillért sem emelkedett. A programba belépés alsó korhatárának 16 évre szállítását úgy interpretálta, hogy a kormány "legalizálta a gyermekmunkát Magyarországon".
    
A politikus szerint jól látszik, hogy az elit szemében a közmunkások másodrendű emberek, akinek nem jut ugyanannyi étel, ruha, ugyanolyan életvitel, tanulási lehetőség mint a többieknek, az elit cserbenhagyta, lassú szenvedésre ítélte ezeket az embereket.
    
Bangóné Borbély Ildikó jelezte, a szocialista párt a korábbi évekhez hasonlóan ismét gyűjtést indított a rászorulók megsegítésére. Kérte a kormánypárti képviselőket, hogy ők is csatlakozzanak az akcióhoz.
    
Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt: a legnagyobb problémának azt tartják, hogy a közmunkásoknak nincsen lehetősége kilábalni a rossz anyagi helyzetből, "a szegény ember Magyarországon szegény ember marad".
    
A kormány ígéretei dacára "több százezer ember van az út szélén", jövőkép és a rendkívüli kiadásokat fedező tartalékok nélkül - mondta, és arra kérte a kormányt, hogy a közfoglalkoztatottakat se hagyják ki a béremelésekből, ügyük szabályozását pedig emeljék vissza a munka törvénykönyvébe.

Kapcsolódó párttagok