Gazdaság | infláció áremelkedés
2012. szeptember 27. 13:20

A kormány fölpörgeti az inflációt

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb az infláció, jelenleg mintegy 5,7 százalék, és a statisztikai adatokból kiderül, hogy ennek negyven százaléka a kormány adóemeléseiből táplálkozik, vagyis ha az adóemelések nem következnek be, lényegesen elviselhetőbb lenne az áremelkedés Magyarországon – fejtette ki Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő mai Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az MSZP-s politikus elmondta azt, hogy a kormány az infláció gyorsítása mellett döntött világosan mutatja, hogy a monetáris tanácsban, ahol a kormány és a Fidesz többségbe került, feladták az inflációs célt. A monetáris tanács többsége ugyanis úgy voksolt, hogy a Magyar Nemzeti Bank a maga monetáris eszközeivel nem küzd az infláció ellen.

Hozzátette: ennek jelenlegi hatását mutatják részint a drámai élelmiszerár-emelkedések, melyek év végéig elérhetik a hét százalékos mértéket, részint a Magyar Nemzeti Bank kimutatásai, melyekből kiderül, a fél év végére a folyószámlahitel-állomány történelmi csúcsra, közel 450 milliárd forintra duzzadt.

Burány Sándor kifejtette: világosan látszik, hogy a háztartásoknak egyre hamarabb fogy el a pénzük, így egyre hamarabb és egyre hosszabb ideig vesznek föl hitelt nagy, körülbelül 30 százalékos kamatra.

A szocialista képviselő szerint a folyószámlahitel-állomány növekedése azok helyzetének a romlását mutatja, akiknek még van nyugdíjból vagy munkából származó rendszeres jövedelme, míg az azzal nem rendelkezők már a kilátástalansággal néznek szembe.

A helyzet megfékezése érdekében az MSZP változatlanul új adórendszerre való áttérést szorgalmaz, melynek lényege, hogy a kevesebb keresettel rendelkezők kevesebb adót fizetnek, míg a magasabb keresettel rendelkezők adója nő. Így javulna a költségvetés pozíciója, a szerény helyzetben lévő háztartások jövedelmi helyzete, és ez némi keresletet is jelentene a recesszióba süllyedt magyar gazdaságnak.