Belföld, Külföld | ENSZ emberi jogok
2011. augusztus 27. 16:30

A kormány fontolja meg az ENSZ ajánlásait

A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága májusban tartott ülést Magyarország emberi jogi felülvizsgálatáról, amely után el is készítette ajánlásait a magyar kormány számára. A kabinet azóta megjelent választervezete szerint a 29 ajánlásból 20-at visszautasít a kormány, 6-ot elfogad és 3-at pedig csak részben fogad el.  

Lendvai Ildikó felhívta rá a figyelmet, hogy a kormány többek között nem fogadja el az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ajánlását a halálbüntetés tilalmának alkotmányba foglalásáról, a médiatörvény és a médiapolitika módosításáról, az új alkotmány abortuszról szóló passzusának megváltoztatásáról, a határon túli magyarsággal kapcsolatos politika változtatásáról, illetve a gyermekszegénység és a családon belüli erőszak elleni intézkedésekről sem.    

Az MSZP-s képviselő emlékeztetett rá, hogy a kormánynak szeptember 10-ig kell a végleges választ elfogadnia, ezért az ellenzéki párt felszólítja a kormányt, hogy fontolja meg az ajánlásokat, kérjen segítséget a további jogalkotáshoz a Velencei Bizottságtól és a nemzetközi szervezetektől. Lendvai Ildikó hozzátette: "az ENSZ nem egy baloldali összeesküvés partizánközpontja, az ENSZ segíteni akar".