Belföld | önkormányzati törvény főváros
2014. június 11. 13:02

A kormány háborút folytat Budapest ellen

Budapest ellen nyílt háborút folytat az Orbán-kormány, a módosított önkormányzati választási rendszer választási csalással ér fel - jelentette ki Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

Az önkormányzati választási rendszer módosítása ahhoz kell - mondta a párt főpolgármester-jelöltje -, hogy a Fidesz megpróbálja megszerezni a fővárosi többséget, ez a törvény arról szól, hogyan lehet a kisebbségből többséget csinálni.

Hozzátette: egyes minisztériumok elköltöztetése egy hadjárat része, "a budapestieket bünteti az Orbán-kormány azért, mert szabadok és tisztességes polgárok".

Horváth Csaba szerint azért tartotta szükségesnek a Fidesz-KDNP az önkormányzati választási rendszer módosítását, mert április 6-i országgyűlési választáson sem sikerült többségbe kerülnie a fővárosban. Kijelentette: a főpolgármesternek kötelessége lenne a városért harcolnia, eközben hónapok óta nem hallani a hangját, és a módosítás kapcsán sem tudni, hogy mi a véleménye a főváros felszabdalásáról, tönkretételéről, értékeinek elhurcolásáról.

Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese közölte: indítványt nyújtanak be, hogy Tarlós István főpolgármester hívjon össze rendkívüli közgyűlést.

Miközben Székesfehérvár testülete összeült, hogy üdvözölje a Honvédelmi Minisztérium odaköltöztetésének bejelentését, az lenne a minimum, hogy a főváros vezetője kiálljon, és megvédje azt, ami Budapesten van - mondta. Hozzátette: a minisztériumok elköltöztetése Budapesten több ezer álláshely elvesztését jelenti majd.

Tüttő Kata szerint a törvénymódosításnak két oka van: egyrészt a Fidesz "biztosra akar menni", az új törvénnyel ugyanis 25 százalékkal több mandátumhoz jut majd a Fidesz-KDNP, másrészt a Fideszben van egy nagyon erős Budapest-ellenesség.