A kormány három év alatt romba döntötte a gazdaságot

A frakcióvezető-helyettes arról beszélt, hogy bevezették a 27 százalékos áfát, amiről „mindenki tudja, hogy a szegények adója", az egykulcsos adórendszer miatt pedig a keresők nyolcvan százaléka jut kevesebb pénzhez.

A GDP két éve zuhan és a kabinet saját előrejelzése szerint sem várható érzékelhető gazdasági növekedés 2015-ig. A kormány lerontotta a forint árfolyamát, miközben - elsősorban a különadókkal – feltornázták az inflációt – tette hozzá.

Az elmúlt három évben több mint ötvenezer cég jelentett csődöt, vagy került felszámolás alá – folytatta a politikus, aki szerint 2010 és 2012 között 4,7 százalékkal csökkent a beruházások szintje.

A beígért egymillió munkahely nincs sehol, a versenyszférában kevesebb embert foglalkoztatnak, mint korábban, külföldön pedig körülbelül félmillió ember vállalt munkát – közölte a képviselő. A magán-nyugdíjpénztári vagyont pedig államosították és elherdálták – mondta.

Végül kijelentette: az MSZP-től nem kell félteni a rezsicsökkentést, mert a kezdeményezés mellett a szocialisták is kiállnak. A lépéssel az a problémájuk, hogy annak mértékét kevésnek, elosztását igazságtalannak tartják. Az MSZP azt szeretné, hogy az átlagfogyasztás szintjéig mindenkinek 15 százalékig csökkentsék a rezsijét – hangsúlyozta.

Józsa István egyúttal arra is kitért, hogy egy hétfői sajtótájékoztatón a fideszes Németh Szilárd azt mondta, szeretnék, ha nem érnék politikai támadások a rezsicsökkentést. Ezzel összefüggésben kitért a hétvégi kazincbarcikai melegvíz-szolgáltatási problémákra, kifejtve: "Szitka Péter, az MSZP kazincbarcikai polgármestere arra biztatta a szolgáltatókat, hogy a rezsicsökkentésre hivatkozva nyugodtan zárják el a melegvíz-szolgáltatást". A fideszes képviselő pártja nevében felháborítónak nevezte "ezt a szabotázskísérletet".

A frakcióvezető-helyettes erre reagálva azt kérte: Németh Szilárd ne tegyen olyan kijelentéseket, mintha a szocialista polgármester nem akarná segíteni a helyben élőket. Szavai szerint egy sajnálatos esemény történt a településen, mert az energiatermelő cég „bebukott” és péntek éjfélkor beszüntette a szolgáltatását. Hozzátette: tudomása szerint ezt követően a polgármester hivatalos úton segítséget kért a kormányzati szervektől, amire ígéretet is kapott.