A kormány három fő célja közül egy sem teljesült

Burány Sándor országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az Orbán-kormány erős gazdaságot és egymillió új munkahelyet ígért, valamint harcot hirdetett az államadósság ellen. Ezzel szemben "a gazdaság nagy bajban van", az egy évvel ezelőttinél 35 ezerrel kevesebben dolgoznak a versenyszférában, az államadósság pedig nőtt a kormányváltás óta - hangsúlyozta.

Az utóbbival kapcsolatban elmondta: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az államháztartás adóssága 30 milliárd forinttal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva, és 80 milliárddal meghaladja a kormányváltáskor mértet.

A foglalkoztatottsági adatokról szólva Burány Sándor közölte, csak a közmunkaprogramokban dolgozók száma nőtt, így a kormány ígéretéből mára legfeljebb annyi maradt, hogy Magyarország "az egymillió közmunkás országa" lehet.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy tavaly gazdasági visszaesés volt és idén is csak stagnálás várható. Csökkennek a reálkeresetek, mert a bérek nem tudnak lépést tartani "a kormány által gerjesztett inflációval", emiatt kisebb a fogyasztás, ez pedig aláássa a növekedési esélyeket - fűzte hozzá.

Az ellenzéki képviselő szerint az Orbán-kormány egyetlen területen ért el eredményt: a "felső tízezer" életszínvonalát növelte. "De azért, hogy kevesek jól járjanak, tönkretettek egy egész országot" - jelentette ki.