A kormány hibásan értelmezi az IMF szerepét

Erről Kovács László szocialista országgyűlési képviselő beszélt pénteken, frakciótársával Burány Sándorral közösen tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, Orbán Viktor hibázik, amikor az IMF-et az ország saját bankjaként tünteti fel, mivel a Nemzetközi Valutaalap egyrészt nem bank, tehát nem a profitszerzésre, hanem a válság miatt nehéz helyzetbe került országok megsegítésére törekszik, másrészt az nem az ország sajátja, a magyar állam csak egy a sok részvényes közül.
    
"Ez körülbelül olyan, mintha én az ezernégyszáz darab OTP-részvényemmel azt mondanám, hogy az OTP az én bankom és bármikor hitelt kell adjon nekem" - fogalmazott a politikus, kiemelve, reméli, a kormány nem irreális feltételek mellett akar megegyezni az IMF-fel.     Az MSZP korábbi elnöke kiemelte, hogy hiba lenne diktátumként beállítani az IMF ajánlásait, amelyek mindenekelőtt reális számokon alapuló költségvetésre, fenntartható pénzügyi stabilitásra, az egykulcsos személyi jövedelemadó igazságosabbá tételére és a gazdasági növekedést visszafogó válságadók, köztük a bankadó kivezetésére vonatkoznak. Utóbbival kapcsolatban álságosnak nevezte, hogy a Fidesz korábban úgy nyilatkozott, ők a munkahelyteremtés, míg az IMF a bankok oldalán áll, hiszen a bankok veszteségessé tételével befagy a hitelezés, elapadnak a beruházások, ami végső soron a munkahelyek számának csökkenését és gazdasági visszaesést okoz.     
Kovács László emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a valutaalap csak az Európai Bizottság hozzájárulásával adhat hitelt az unió tagjainak. Szerinte így egyáltalán nem mellékes, hogy milyen állásponton van a magyar kormányról például a jegybanki függetlenségre vigyázó Európai Központi Bank, vagy az Európa Tanács, illetve azon belül a Velencei Bizottság, hiszen ezen véleményeket is számba veszik majd. Kiemelte: ebből a szempontból sajnos igenis van jelentősége annak, hogy a magyar kormánynak "messze nem ideális" a viszonya Brüsszellel.     

Burány Sándor ezt követően megerősítette, az IMF tájékoztatása alapján világos, hogy a kabinetnek rendbe kell tennie az államháztartás folyamatait. Mint mondta, a kormány minden alapot nélkülözően emelte meg 100 milliárd forinttal a jövő évi büdzsé áfabevételeit, emellett szerinte nem áll rendelkezésre valódi fedezet a a munkahelyvédelmi terv végrehajtásához sem. Utóbbival összefüggésben kifogásolta a kincstár és a jegybank megadóztatását, amivel szerinte az állam csak egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt, vagyis a jövőre keletkező veszteségeket a 2014-es költségvetésben kell majd pótolni. A politikus nehezményezte továbbá a 2013-as tartalékok előre történő felhasználását is, ami meglátása alapján tovább nehezíti a hiánycél tartását.     

Burány Sándor emellett kiemelte, hogy a Valutaalap nem tud értelmes gazdaságpolitikát folytatni a magyar kormány helyett, vagyis a Fidesznek szerinte fel kell hagynia az őrült adókra épülő elképzeléseivel, amivel sem a gazdaság növekedését, sem a foglalkoztatás bővítését nem volt képes elérni, sőt azzal ellentétes folyamatokat indított be.

***

Újabb kísérlet az Orbán-korszak bebetonozására

Az MSZP szerint az előzetes választási feliratkozás kormányfő általi felvetése Orbán Viktor újabb kísérlete arra, hogy bebetonozza hatalmát.

A kormányfő pénteki rádióinterjújában közölte, hogy bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről szeptemberben dönt a parlament. Orbán Viktor azt mondta, aki a választásokon részt akar majd venni, annak előzetesen fel kell iratkoznia.     

Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a Fidesz minden kétharmados eszközt megpróbál kihasználni annak érdekében, hogy minél alacsonyabb legyen a választási részvétel, mivel a kormánypárt ettől saját esélyeinek növekedését reméli.     

A szocialista politikus szerint a Fidesz pánikba esett, a közvélemény-kutatásokból ugyanis az látszik, hogy a elveszítette támogatottságának nagy részét, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor nem számíthat győzelemre a 2014-es választásokon.     

Frakciótársa, Kovács László ugyanitt Orbán Viktor egy csütörtökön tett kijelentésével összefüggésben adott hangot felháborodásának. Felidézte, a kormányfő a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vezetőivel történt találkozója után úgy fogalmazott: "reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni".     

Kovács László szerint Orbán Viktor ezzel a felháborító kijelentésével burkolt, de egyértelmű fenyegetést fogalmazott meg a magyar választópolgároknak, akik jól tudhatják, hogy a demokráciának nincs új alternatívája, csak a már elvetett diktatúra. Az MSZP korábbi elnöke szerint ezért a demokrácia minden hívének vissza kell utasítania a miniszterelnök ezen szavait, amelyekkel szerinte Orbán Viktor kiiratkozott az európai demokratikus kormányfők közösségéből.