Belföld, Külföld | Merkel Gazprom Orbán
2012. október 11. 15:55

A kormány hozza nyilvánosságra a Gazprom-tárgyalás eredményét!

 

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő sajtófőnökének szerdai közleményére reagált, amelyben az állt, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán Európa energiaellátásának helyzetéről, valamint a folyamatban lévő energiaipari projektekről, így a közös megvalósítás alatt álló Déli Áramlat gázvezetékről egyeztetett Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával és helyettesével, Alekszander Medvegyevvel.

Az ellenzéki politikus semmitmondónak, az "MSZMP-közlemények erős versenytársának" nevezte Havasi Bertalan tájékoztatását, hangsúlyozva: abból semmi érdemleges nem derül ki, holott az ország energiabiztonsága és a lakosság költségei szempontjából fontos tárgyalásokat közügyként kellene kezelni.

Az MSZP ezért tudni szeretné: a kormányfő kötött-e megállapodást a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről, és ha igen, akkor az milyen haszonnal, illetve kiadással jár Magyarország számára - húzta alá Tukacs István.

A szocialista politikus hosszan bírálta a Fideszt, amiért az elmúlt években nem tudott konzekvens álláspontot kialakítani a kérdésben. Tukacs István felidézte: Orbán Viktor 2008 elején puccsal vádolta az akkori szocialista kormányt a Déli Áramlattal összefüggésben, Navracsics Tibor pedig 2009-ben arra szólította a kabinetet, állítsa le a vezeték magyarországi cégének alapítását, de Martonyi János még az év decemberében arra figyelmeztetett, akár szükség is lehet a Déli Áramlatra.

Tukacs István emlékeztetett: a korábbi szocialista kormányok az ország energiabiztonságát mérlegelve egyenlő esélyt adtak a Déli Áramlat és a Nabucco gázvezetékek megépítésének és nem favorizálták egyik beruházást sem.


Eredménytelen volt Orbán berlini tárgyalása


Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem tud eredményeket felmutatni Angela Merkel német kancellárral folytatott csütörtöki berlini tárgyalását követően. Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön kérdésre válaszolva, más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy a magyar kormányfő - céljaival ellentétben - nem ért el áttörést az európai bankunió lazításában, illetve nem kapott választ a kohéziós források Magyarország számára kedvezőtlen átalakításának témájában sem.

Orbán Viktor berlini látogatása így csak egyszerű diplomáciai protokolleseményként értékelhető - értékelte az ellenzéki politikus. Hozzátette, az MSZP szerint Orbán Viktornak elsősorban Magyarország jelenlegi "katasztrofális" gazdasági megítélésén kellett volna javítania, bizalmat ébresztve a német gazdaság szereplőiben.

Tukacs István szerint a két ország közötti kapcsolat erősítésének jót tett volna "néhány demonstratív kétoldalú megállapodás" is. A magyar kormányfő képes volt ilyen szerződéseket kötni például Azerbajdzsánnal és Törökországgal; akkor most miért nem tette meg ugyanezt Berlinben is? - tette fel a kérdést.