Belföld | költségvetés 2015
2014. december 15. 14:35

A kormány jövőre mindenre adót vet ki

Az MSZP szerint a jövő évi költségvetés olyan adóemelésekre épül, amelyeknek közös jellemzője: a kormány mindenre adót vett ki, amire lehet.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke a kabinet célja ezzel, hogy biztosítsa a költségvetés egyensúlyát és a presztízsberuházások fedezetét.
    
Úgy értékelt, hogy ez szimpla és szemérmetlen pénzbehajtás, és ha ezt nem a parlamentben csinálná a kormány, hanem a nyílt utcán, akkor ezért büntetés járna.
    
Az politikus úgy fogalmazott: le fogják nyúlni a magánnyugdíjpénztári megtakarítások maradék 200 milliárd forintját. Az adóemelések közül a leghúsbavágóbbnak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj hat százalékos emelését nevezte, amellyel szerinte 33 százalékra emelkedik a legtöbb élelmiszer adója.
    
Burány Sándor szerint Orbán Viktor kormányfő a napokban nyíltan hazudott, amikor uniós előírással indokolta az M0-s fizetőssé tételét. Ezt az Európai Bizottság cáfolta - mondta.
    
Az MSZP-s képviselő hangsúlyozta, a költségvetés elfogadása közben a fideszes politikusok "változatlanul, zavartalanul és látványosan gazdagodnak". Kiáltó ellentét van a költségvetésben követett politika szegénységet termelő és azt növelő jellege, valamint a fideszes politikusok "kivagyi költekezése" között - hangoztatta.
    
Burány Sándor véleménye szerint jövőre 5 millióra nőhet a létminimum alatt élők száma a költségvetésnek és a mögötte meghúzódó kormányzati filozófiának köszönhetően.
    
Kijelentette: az MSZP szerint az embereknek teljesen igazuk van, amikor az utcára mennek igazuk megvédése érdekében a korrupt kormánnyal szemben.