A kormány képtelen megoldásokkal előállni

Oktatásról, egészségügyről, piramisjátékról és terrorfenyegetésről beszélt a hét eseményei kapcsán Tóbiás József, aki megoldásokat is kínált a kialakult helyzetre.

Az  elmúlt hét igazolta, hogy a Fidesz romba döntötte az oktatást és képtelen megoldásokkal előállni – jelentette ki a politikus, kifejtve, hogy a kormány az elmúlt héten összevissza beszélt arról, megszűnik-e a KLIK, vagy esetleg egy másik modellt vezetnek be. Hozzátette, hogy az érdemi rendszerátalakítás nem indult el, ezért jogos a szülőknek, diákoknak, pedagógusoknak és érdekképviseleteiknek a tiltakozása, amelyet március 30-ára terveznek.

Pártunk elnök-frakcióvezetője elmondta, hogy ígéretéhez híven az MSZP egyeztetett a szakszervezetekkel arról, hogy a sztrájktörvény módosításával legyen lehetőségük törvényesen kapcsolódni a tiltakozáshoz. A megbeszélések eredményeként pártunk országgyűlési képviselőcsoportja pénteken benyújtja azt a törvénymódosítást amellyel létrejöhet a szolidaritási sztrájk az egy ágazatban dolgozók negyedének támogatásával.

A sajtótájékoztató másik témájaként Tóbiás József annak a Magyar Nemzeti Bankban ma közpénz jellegűként nyilvántartott 260 milliárd forintnak a sorsával foglalkozott, amelyről már a bíróság is egyértelműen kimondta hogy közpénz. Ez azt jelenti, hogy ha az oktatás és az egészségügy nagyon gyors megsegítéséről kéne dönteni, ez az összeg erre a célra rendelkezésre állna – jelentette ki az MSZP elnöke.

A politikus említést tett a Rogán Antal-féle letelepedési kötvényről is: úgy vélekedett, hogy a helyzet csupán bizonyos körök számára átlátható, a választópolgároknak nem. Hozzátette, hogy ebben az üzletben jól ismert nevekkel fémjelzett – Habony Árpádot említette név szerint – homályos hátterű offshore cégek a becslések szerint körülbelül 100 milliárd forint haszonra tettek szert, és a mai napig törvényesen élvezik azt a pénzt, amely a magyar költségvetést illetné.

Erről is lesz törvénymódosítási indítvány, mert ennek az összegnek nem magáncégeknél van a helye, hanem fedezet lehetne az oktatásban és az egészségügyben eszközök vásárlására és a fizetésemelésre.

Tóbiás József köszönetet mondott a köztársasági elnöknek, amiért visszadobta az elmúlt héten a NOK-piramisjátékra lehetőséget adó törvényt. Mint mondta, ebben a kérdésben nem a kormány oldaltól megszokott gyors parlamenti átlökdösésre, hanem valódi egyeztetésre van szükség, mert fontos, hogy mindenkinek legyen fedél a feje fölött, de ezt  piramisjátékkal nem lehet elérni.

Pártunk elnöke a terrorfenyegetéssel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Magyarországon és Európában a félelmeink valódiak. Ugyanakkor bírálta a kormányt, amiért intézkedései csak PR-célokat szolgálnak.

Kijelentette: ebben a kérdésben semmilyen alkotmánymódosításának nincs helye, mert a kormánynak megvannak az eszközei, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát. Ha mindannyian nyugalmat és biztonságot szeretnék ebben az országban, akkor nem a félelmet kell gerjeszteni, hanem cselekvőképességünk birtokában nyugalmat kell építeni – figyelmeztetett Tóbiás József, hozzátéve, hogy Európa nélkül a magyar hatóságok nem alkalmasak arra, hogy ezt a helyzetet kezeljék, ezért újra napirendre kell venni az együttműködés feltételeinek megteremtését Európa más államainak titkosszolgálataival.

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok