Belföld, Gazdaság | E.ON államosítás kérdőívek
2013. január 17. 12:13

A kormány kérdezze meg az emberek véleményét az 'ész nélküli' államosításról

"Államosítás ész nélkül" - így jellemezte az elmúlt időszakot a szocialista képviselő, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az E.ON gázüzletágának megvásárlása szakértők szerint 100-150 milliárd forinttal drágábban történne meg, mint amennyit a piaci ár indokol, korábban pedig a Mol-részvények 500 milliárd forintos tranzakciója járt 200-250 milliárd forintos veszteséggel.

Horváth Csaba feltette a kérdést: vajon mi szükség van megvásárolni olyan közszolgáltatókat a piaci ár többszöröséért, ahol az államnak amúgy is joga van szabályozni a szolgáltatások árát. Hozzátette: ha a kormány dönthet úgy, hogy 30 százalékkal csökkenti egyes közszolgáltatások árát, akkor mi indokolja, hogy szolgáltató cégben tulajdonrészt szerezzen.

Szerinte "erősen megkérdőjeleződik", hogy a kormány a jó gazda gondosságával jár-e el akkor, amikor különadók tucatjait veti ki a magyar állampolgárokra és cégekre, miközben "krőzusként" szórja a forrásokat olyan dolgokra, amelyekre nem is biztos, hogy szükség van.

Horváth Csaba ezért azt javasolta, hogy a szociális kérdőív mintájára a kormány kérdezze meg az adófizetőket, hogy vajon akarnak-e tranzakciós illetéket, sárgacsekkadót, biztosítási adót és más, 30 féle különadót fizetni azért, hogy a kormány gondatlanul olyasmikre költsön, amikre nincs szükség, például százmilliárdokkal drágábban vegyen gáztározókat és részvényeket vagy 80 milliárd forintért építsen stadionokat.

Szerinte, ha a kormánynak tisztességesek a szándékai, akkor megkérdezi az állampolgárokat.