A kormány kezében van a megoldás

A kormányváltó szövetség szerint a devizahitelesek problémáinak megoldása a kormány kezében van, ezt támasztja alá az Alkotmánybíróság hétfői döntése is.

Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatón azt mondta: az Ab-határozat rávilágít, hogy az Orbán-kormánynak az elmúlt négy évben is minden eszköz rendelkezésére állt, hogy segítsen a devizahiteleseken.

A kormány ennek ellenére menekült a probléma elől, és a megoldást megpróbálta áthárítani a Kúriára, az Alkotmánybíróságra és európai fórumokra - fűzte hozzá. Szerinte ha az Orbán-kormány akar, akkor a választásokig hátralévő három hétben is intézkedhet.

A szocialista politikus mindazonáltal hangsúlyozta, a devizahitelesek gondjaira elsősorban a forint erősödése jelentene gyógyírt, ehhez pedig vissza kell szerezni a piacok bizalmát.

Emlékeztetett arra, hogy négy éve egy svájci frank 185 forintot, egy euró pedig 265 forintot ért, majd a kormányváltás után Kósa Lajos és Szijjártó Péter fideszes politikusok nyilatkozatai miatt a forintárfolyam rövid idő alatt 15 százalékkal gyengült.

Bárándy Gergely arról is beszélt: az általuk kezdeményezett tévévitán mind Orbán Viktor, mind Mesterházy Attila baloldali miniszterelnök-jelölt kifejthetné, milyen megoldást javasol a devizahitelesek problémáira.

Az MSZP-s politikus a megoldási javaslataikat firtató kérdésre azt mondta: még három hétig az Orbán-kormány felelőssége, hogy kidolgozza a megoldást, "mi várjuk a javaslatot (...), ha eltelik ez a három hét, és nem tesznek semmit, a kormányváltó szövetség pedig megnyeri a választást, akkor természetesen van konkrét elképzelésünk".

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke közölte: az Ab döntése megerősítette, hogy a devizahitelezés ügye nem jogi, hanem politikai kérdés, így az Orbán-kormány "fölöslegesen húzta az időt", hitegette az embereket, amikor azt mondta, meg kell várni a Kúria és az Ab döntését.

Kitért arra is, hogy a devizahitelezés az első Orbán-kormány ideje alatt kezdődött, és a második Orbán-kormány alatt vált százezrek megélhetését kockáztató problémává. Hozzátette: a forint-euró árfolyam a nyolcéves baloldali kormányzás alatt összesen 30 napig haladta meg a 300-at, míg a második Orbán-kormány alatt már 230 napja gyengébb ennél a forintárfolyam.

A DK politikusa azt is bejelentette: a kormányváltó összefogás az amerikai értékpapír-felügyelethez fordul, amiért gyanújuk szerint Matolcsy György jegybankelnök még gazdasági miniszterként bennfentes információt osztott meg külföldi bankárokkal.

Felidézte, egykori kabinetfőnökének könyve szerint Matolcsy György 2011. november 17-én együtt ebédelt a Goldman Sachs bankáraival, és "csak úgy mellékesen megjegyezte", hogy Magyarország aznap felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Az ellenzéki politikus szerint a bankárok a bennfentes információ birtokában milliárdos haszonra tehettek szert.

Molnár Csaba azt mondta: mivel a Goldman Sachs amerikai tőzsdei társaság, Magyarországon pedig "nincs független hatóság", az amerikai értékpapír-felügyelettől kérnek vizsgálatot.

"Mindezt tesszük többek között a devizahitelesek védelmében. Mert ha megbüntetik végre Matolcsyt, ha végre kiderül, hogy milyen károkat okozott Magyarországnak, akkor talán abbahagyják azt a játékot, aminek eredményeként folyamatosan bedől a forint" - fogalmazott.

Molnár Csaba a kormányváltó erő javaslataira vonakozó kérdésre ugyancsak azt hangsúlyozta: ha kiderül, hogy Orbán Viktor hazudott, amikor azt mondta, az Ab-határozat után a kormány előáll a megoldással, akkor "a Mesterházy-kormánynak kell megoldania ezt az ügyet".