A kormány magukra hagyta a szegényeket

Azt mondta, az MSZP politikája valóban arról szól, hogy senkit sem hagynak az út szélén, ehhez azonban tavasszal le kell váltani a kormányt.

Az MSZP karácsony előtt országszerte nyolcvan helyen oszt ételt, és a Hit Gyülekezete szeretetszolgálatával együtt háromszáz családhoz juttat el élelmiszercsomagot - ismertette a pártelnök, ezúttal is emlékeztetve arra, hogy az MSZP a megélhetési költségek csökkentése érdekében öt százalékra vinné le az alapvető élelmiszerek áfáját.

Hozzátette: karitatív akcióikkal nemcsak segíteni akarnak, hanem egyúttal felhívni a figyelmet arra, hogy milyen sokan nélkülöznek.

Az MSZP választmánya a korábbi évekhez hasonlóan idén is rászoruló gyermekeknek vásárolt karácsonyi ajándékokat, ezeket a Jókai utcai pártszékház aulájában felállított karácsonyfa alatt helyezték el szombaton. Ezúttal a közmunkás-szakszervezet segítségével rászoruló közmunkások gyermekeinek juttatják el a játékokat.

Mesterházy Attila azt mondta, a kormány csak a tavaszi választásokig biztosítana munkát a közmunkások nagy részének, ráadásul megalázó bérért és méltatlan körülmények között.

Botka László választmányi elnök arról beszélt: az igazságtalan adórendszer és családtámogatási rendszer miatt az átlagos vagy átlagnál kisebb jövedelemből gazdálkodók életszínvonala jelentősen csökkent 2010 óta.

Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti listavezetője tíz pontban foglalta össze az MSZP kívánságait. Ezek között szerepel, hogy az emberek megalázó bérek helyett "jó munkáért jó fizetést" kapjanak, és hogy minél több fiatal térjen haza azok közül, akik az utóbbi években külföldre mentek.

Az MSZP emellett továbbra is azt szorgalmazza, hogy a köztársasági elnök az EP-választással azonos időpontra, május 25-re írja ki az országgyűlési választást. Szanyi Tibor azt mondta: ez "nagylelkű ajánlat" a részükről, hiszen az április 6-i választással szemben majdnem két hónappal meghosszabbítaná az Orbán-kormány mandátumát, de anyagi megfontolások és a várhatóan nagyobb részvétel is amellett szól, hogy egy napon tartsák a két választást.

Az MSZP választmány évértékelő zárt ülést tart, a testületen Mesterházy Attila elemzi a politikai helyzetét, és szó lesz a kampánymenetrendről is.