Belföld | Komló demonstráció
2012. augusztus 16. 12:40

A kormány már ne ígérjen! - Tüntetés Komlón

Több száz ember demonstrált Komlón szerda kora este. Az MSZP által szervezett eseményen a visszamenőleges hatályú törvénykezés, a nyugdíjvagyon eltékozlása és az elesettek érdekében emelték fel szavukat a szónokok.

Több száz ember gyűlt össze Komlón a városháza előtt szerda kora este, hogy szolidaritását fejezze ki a rokkantnyugdíjasokkal, valamint tiltakozzon a kormány visszamenőleges hatályú törvénykezése ellen. Az eseményen több pécsi politikus is részt vett, valamint egy népesebb társaság is érkezett a baranyai megyeszékhelyről, hogy erősítse a komlói megmozdulást.

"A legjobb jövő az elfelejtett múlton alapszik"

Először Szemán István volt bányász szólalt fel, akinek "Jó szerencsét" köszöntésére a tömeg egyként válaszolt ugyanezen mondattal, ezzel is mutatva Komló bányászváros voltát. Szemán szerint a város a vájároknak köszönheti létrejöttét, és a jelenlegi kormány az első szabadon választott Antall-kabinet által létrehozott bányásztörvényt törölte el idén. A volt vájár kijelentette, hogy Orbánnak takarodnia kell, szavait hatalmas üdvrivalgás és taps követte. Szemán István szerint ugyanannyit ér a magyar bányász, mint a spanyol és román társaik, és összefogásra, valamint egyetértésre van szüksége a magyaroknak.


Szemánt Gúr Nándor, az MSZP borsodi szervezetének elnöke követte a pódiumon. A politikus szerint most a demokrácia feldúlása folyik ebben az országban, a kormány pedig nem az emberek érdekeit szolgálja. A visszamenőleges hatályú törvénykezést Gúr szerint a jogi karon egy vizsgán bukással honorálták volna Orbán Viktornak.


A jelenlegi állapotokat a politikus úgy festette le a hallgatóságnak, hogy aki rászoruló, az most még inkább az, aki dolgozna, annak nincs hol és mit dolgoznia, miközben a tehetősek még tehetősebbé váltak az elmúlt két év alatt. Két évvel ezelőtt a minimálbérből dolgozó munkás 60 000 forintot vitt haza, idén a megemelt béréből 61 000 forintot kap kézhez, miközben annak vásárlóértéke jelentősen lecsökkent, a közmunkások 47 000 forintja pedig 38 ezret ér - ecsetelte a tömegnek a szocialista politikus a mostani állapotokat, és kijelentette, hogy szembe kell szegülni a hatalommal, mert csak nélkülük képzelhető el jövő ebben az országban.

Árok Kornél, a Szövetségben Együtt Magyarországért (SZEM) párt elnöke is felszólalt a rendezvényen. Árok szerint az elmúlt 20 év politikája nem volt más, mint ígérgetések sorozata, amelyek sorozatos csalódásokhoz vezettek, mivel hazánkban a szavazók nem egy pártra, hanem egy párt ellen voksoltak mindig is. A volt tűzoltó-szakszervezeti vezető szerint 2010-ben felelőtlenség volt a szavazók részéről a Fidesznek bizalmat adni, mivel az elmúlt két év során az ellehetetlenítés, az alapvető emberi jogok semmibe vétele és a fokozatos nyomorba sodródás lett jellemző az országban.

A jelenleg kormányzó pártnak Árok szerint az emberek csak ostoba, alulfizetett szavazóknak számítanak, akiknek nem kell beváltani a 2010-es kampányban elhangzott ígéreteket. A SZEM a korengedményes nyugdíjak területén tenne legelőször rendet, leginkább a rendvédelmisek frontján, ugyanis nem elfogadható, hogy ugyanolyan korengedményes nyugdíjba vonulás jár egy irodistának, mint egy utcai szolgálatot ellátónak - vélekedett Árok Kornél. A SZEM elnöke szerint ideje továbblépni, mivel el kell felejteni azt a hiú ábrándot, hogy Orbán Viktor leléptetésével ugyanaz a világ jön vissza, mint ami 2010 előtt volt. "A legjobb jövő az elfelejtett múlton alapszik" - fűzte hozzá a politikus.


Korózs Lajos, az MSZP hevesi szervezetének elnökségi tagja beszéde elején kijelentette, hogy egriként azért jött el Komlóra beszélni az emberekhez, mert felmenői a baranyai városból származó bányászok voltak. A tömeg nagy lelkesedéssel kiabálta a politikusnak, hogy ő maga is vájárnak számít akkor, mire Korózs azzal hárított, hogy csak fogadott bányász inkább. Az egri képviselő a nyugdíjvagyon és -rendszer előző két évben végrehajtott szétzüllesztését hánytorgatta fel a kormánypártnak, valamint azt, hogy a nyugdíjvagyont elherdálták. Korózs szerint ma Magyarországon az alaptörvény értelmében csak az öregségi nyugdíjak esnek a nyugdíjvédelem alá, más, a rokkantsági, vagy baleseti nyugdíjat már eltörölték Orbán Viktorék. Éppen emiatt a következő kormány legelső dolgának a politikus szerint a nyugdíjrendszer újbóli felépítésének kell lennie.


A rendezvény utolsó felszólalója Szakács László, az MSZP komló szervezetének elnöke volt. Szakács szerint manapság új dolgokat tanulnak az emberek, de olyanokat, melyek nem tetszenek nekik, és a régi hónapokra, évekre való tervezés helyett jelenleg csak máról holnapra lehet. És míg régen meg lehetett élni, ha dolgozott az ember, manapság munka mellett sem lehet - tette hozzá a politikus, aki szerint elvesztek a kilátások, és nincs még egy hónapja azoknak a rokkant volt bányászoknak, akiktől elvették a jogos járandóságukat, éppen emiatt kell kiállni egymás mellett.

A békés, de helyeslő bekiabálásokkal tarkított rendezvény egy órán keresztül tartott, majd a végén rendbontás nélkül indult haza a több száz fős tömeg.