A kormány megijedt a valódi népszavazás lehetőségétől

Ez Tóbiás József szerint abból is látszik, hogy a miniszterelnök ötletszerűen, végiggondolatlanul és jogilag vitatott módon fogalmazta meg a népszavazási kérdését.

Pártunk elnök-frakcióvezetője leszögezte, hogy a magyar embereknek joguk van dönteni az életüket érintő fontos kérdésről – és ebben a legfontosabb elem a szabad választás lehetősége.

Orbán Viktornak nincs joga eldönteni, hogy Magyarországon miről lehet népszavazást tartani – figyelmeztetett a pártelnök, kijelentve, hogy az MSZP valódi népszavazást akar olyan kérdésekben, amikben a társadalom már kifejezte, hogy szeretne döntést hozni: ilyen a vasárnapi zárva tartás és az is, hogy az állam vagy a fideszes haverok birtokába kerüljön a föld. Tóbiás József hozzátette, hogy ilyen kérdés a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása, és az állami vezetők fizetésének felső plafonja is.

Felszólította Orbán Viktort és kormányát, hogy hétfőn a Parlamentben napirend előtt tegye egyértelművé, mi az álláspontja Nemzeti Választási Irodában történt bűncselekménnyel kapcsolatban. Tegye világossá a kormány, hogy milyen intézkedéseket tett eddig, milyen vizsgálatokat indított el, és tisztázza a Fidesz érintettségét az ügyben – követelte Tóbiás József.

Hozzátette, hogy a kormány PR-fogásai pusztán figyelemelterelési manőverek, amikkel a valódi problémákat próbálják elfedni: az egészségügy helyzetét, az oktatás megoldatlan problémáit, a romokban heverő szociális ellátást. Van, akinek mindent szabad és minden jár, másoknak pedig semmit nem szabad és semmi nem jut – vélekedett, példákat is említve az egyre kontrasztosabb egyenlőtlenségekre.

Kapcsolódó párttagok