Gazdaság | jegybanktörvény államcsőd
2012. január 08. 11:48

A kormány megkapta az utolsó figyelmeztetést

A volt pénzügyminisztériumi államtitkár az elmúlt két év intézkedéseit sorolva kifejtette: "a kormány által vezetett autó" a nemzetközi autópályán szembe megy a forgalommal, emiatt 263-ról 316-320 forintra emelkedett az euró árfolyama, az államcsőd biztosítás felára (CDS) 170 bázispontról 600-700 körülire nőtt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,25-ről 7 százalékra emelte az alapkamatot, az állampapírpiacon pedig 8-9 százalékos hozamok vannak.
    
Az eladósodás elleni harc semmilyen eredménnyel nem járt - jelentette ki -, rámutatva, hogy a GDP-arányos államadósság 82 százalék fölé emelkedett, az államháztartási hiány pedig a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint 5,7 százalékos volt.
    
Katona Tamás kiemelte: nem lehet az egész bankrendszerrel háborúzni, mert a gazdaság működése kerülhet veszélybe. Ennél azonban súlyosabb az, hogy "senki nem hisz a kormánynak", és a bizalmat nagyon nehéz visszaszerezni. Be kell látni, hogy elmentek a falig, "elfogyott a kormány körül a levegő", és nincs más út, mint visszafordulni - mondta. A volt államtitkár megjegyezte: a gazdaságban szigorú törvényszerűségek vannak, és ezekre nincs hatással a parlamenti kétharmados többség, a kormány viszont ennek az ellenkezőjét gondolta.
    
A szocialista párt elnökségi tagja szerint hatályon kívül kell helyezni a jegybanktörvényt és újat kell alkotni, amely nem korlátozza az MNB függetlenségét, meg kell állapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a kormányzati gazdaságpolitika színvonalát emelni kell, ehhez a személyi feltételeket is meg kell teremteni.