Belföld | hóhelyzet katasztrófavédelem
2013. március 15. 16:18

A kormány nem készült fel, vizsgálni kell a felelősséget

Mesterházy Attila pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: több mint egy hete tudni lehetett, milyen idő várható a március 15-ei nemzeti ünnepen, és azt lehetett hallani, hogy a kormány felkészült az ítéletidőre.

"Mi lett volna, ha nem készülnek fel, vagy ha Magyarországot egy valóban váratlan vészhelyzet éri?" - tette fel a kérdést az MSZP elnöke. Hozzátette: a kormány láthatóan alulértékelte a várható problémákat, nem készült fel a helyzet kezelésére. Csak így fordulhat elő - folytatta -, hogy emberek 18-24 órája vesztegelnek autójukban, helyenként élelem, ivóvíz és bármilyen információ nélkül.

Mesterházy Attila mindezt felháborítónak nevezte, és azt követelte, hogy a történteknek legyenek következményei.

Szerinte a kormány későn reagált az ítéletidőre, későn hirdette ki a vészhelyzetet, későn döntött a honvédség bevetéséről, a mentési munkálatokat pedig nem koordinálják megfelelően. Felrótta, hogy a közszolgálati rádióban és televízióban nem hangzott el megfelelő tájékoztatás azoknak, akik autójukban rekedtek, és azoknak sem, akik otthon aggódtak hozzátartozóikért.

Az MSZP elnöke hozzátette: a Belügyminisztérium csak péntek délben, húszórás késéssel küldött szét SMS-eket a hóban veszteglőknek javasolt teendőkkel.

A szocialista párt ezért azt sürgeti, a kormány indítson belső vizsgálatot, és a parlamentben is jöjjön létre vizsgálóbizottság, amely feltárja a katasztrófahelyzet kezelésével kapcsolatos mulasztásokat, így azt, van-e személyi felelőse annak, hogy több ezer család vesztegelt órákon, akár egy napon át az utakon.

"Arra is kíváncsiak lennénk, hogy a miniszterelnök úr mi a csodát csinált az elmúlt 24 órában, mert nem nagyon hallottuk a hangját azon kívül, hogy sikertörténetekről számolt be Brüsszelben. Érdemes lenne tudni, tervez-e bármilyen számonkérést, felelősségre vonást" - közölte Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke mindazonáltal elismerte azok tevékenységét, akik részt vettek a mentésben, és azokét is, akik segítették a bajbajutottak elhelyezését. Kitért arra is, egyeztetett az MSZP érintett megyei vezetőivel, és kérte őket: ahol erre szükség van, nyissák ki irodáikat, és álljanak a segítségre szorulók rendelkezésére.

A párt később arról tájékoztatta az MTI-t, hogy győri irodájukat már megnyitották a rászorulók előtt.