mszp.hu | Belföld | kvóta népszavazás 2016 | Alkotmány
2016. május 12. 14:53

A kormány nem veszi komolyan a társadalmat

A parlament keddi döntése után még inkább szükséges a valódi népszavazás, amit az MSZP és Kész Zoltán független országgyűlési képviselő indított útjára –jelentette ki sajtótájékoztatón Tóbiás József.

Az MSZP pártelnök-frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a korábban összegyűlt százezer aláírás arra nyújtott volna lehetőséget, hogy az Országgyűlés egy döntéssel lehetővé tegye: a kormány és a társadalom két különböző kezdeményezése egy időben egy szavazólapra kerüljön.

A kormány nem ért a társadalom üzenetéből, ezért el kell érnünk, hogy a határidő lejártáig összegyűjtött több mint kétszázezer aláírással érvényt szerezzünk a változást akaróknak, hogy legyen egy nap, amikor ők mondanak véleményt, hogy el lehet-e lopni a földet, és lehet kétmilliónál nagyobb havi fizetése állami vezetőknek minden teljesítmény nélkül – szögezte le a politikus, aki azt üzente a Fidesznek, hogy lesz népszavazás 2017 elején.

A Belügyminisztérium szakmai kezdeményezést, a Honvédelmi Minisztérium pedig alaptörvény-módosítást terjesztett elő a terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében. Erről tegnap az MSZP frakciója, elnöksége és megyei elnökei tárgyaltak.

Tóbiás József kijelentette, hogy a Belügyminisztérium szakmai anyaga jogállami, és lehet rá érdemi, szakmai válaszokat adni. Az MSZP az emberek biztonságát kívánja erősíteni, amikor támogatja, hogy a kormánynak minden intézkedése és eszköze meglegyen az Európát érintő terrorizmus elleni fellépésben – mondta a politikus.

Ugyanez a Honvédelmi Minisztérium alaptörvény-módosítására nem igaz – vélekedett a pártelnök. Szakmailag megalapozatlannak, a hatalom túlterjeszkedését célzónak nevezte a javaslatot, és alkalmasnak arra, hogy a kormány különleges jogrendre hivatkozva korlátozhassa a jogállami és egyéni szabadságjogokat.

Az MSZP ezt nem támogatja, és a szavazásban nem kíván részt venni – jelentette ki Tóbiás József.

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok