Belföld, Gazdaság | költségvetés 2013 infláció
2012. október 12. 15:09

A kormány okolható a növekvő inflációért

Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő szerint az áfa 27 százalékra emelése, a különadók kivetése és a mezőgazdasági termelők aszálykár miatti kompenzációjának elmaradása, illetve az ebből következő élelmiszerár-emelkedés döntően hozzájárult az infláció növekedéséhez.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölte, hogy a fogyasztói árak szeptemberben 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.

Az MSZP-s képviselő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikája ahhoz a szokatlan és nehezen orvosolható helyzethez vezetett, hogy egyszerre magas az infláció és csökken a gazdaság teljesítménye. Véleménye szerint ugyanakkor az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése és az aszálykár-kompenzáció kifizetése segítene mérsékelni a pénzromlást.

Burány Sándor hazugságnak minősítette Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a Kossuth Rádióban péntek reggel elhangzott állítását, hogy a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program intézkedéseinek a felére sem lenne szükség, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá ezekre Magyarországot. Az MSZP-s politikus azt mondta: a megszorításokra azért van szükség, mert a kormány rosszul tervezte meg a jövő évi költségvetést, amelyben így több száz milliárd forintos lyuk keletkezett.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányfő az alsóközéposztályt segítő akcióterveket ígért a következő évre, Burány Sándor kijelentette: az átlagosnál kevesebbet keresők épp a kormány adópolitikája miatt kerültek még nehezebb helyzetbe.

Megismételte azt is, hogy az MSZP két héten belül megjelenő gazdaságpolitikai programja az igazságosabb közteherviselés érdekében háromkulcsos adórendszerre tesz javaslatot.