A kormány oktatáspolitikája nem segíti a fiatalok elhelyezkedését

A szocialisták elnökségi tagja elmondta, hogy Magyarországon a 15-24 éves korosztályban mért adatok alapján a fiatalok munkanélkülisége elérte a 29,1 százalékot. Emlékeztetett arra is, hogy ez a mutató több mint három százalékkal nőtt egy év alatt.
    
A politikus az okokat elemezve azt mondta, hogy a növekvő munkanélküliség egyenes arányban áll az alacsony iskolai végzettséggel.
    
Szavai szerint ez alapján kijelenthető, hogy a Fidesz kormányzati törekvései, valamint az elfogadott oktatási törvények nem szolgálják a fiatalok elhelyezkedését a munkaerőpiacon.
    
A kormányzati intézkedéseket sorolva Kunhalmi Ágnes a tankötelezettség korhatárának 16 évre való leszállítását nevezte az "eredendő bűnnek", mert ennyi idősen semmilyen szakmai végzettséget nem lehet szerezni.
    
A szakképzés átalakítása sem szolgálja azt, hogy a fiatalok boldoguljanak a munkaerőpiacon - tette hozzá. A politikus hangsúlyozta, hogy az elhelyezkedés ellen hat a gimnáziumi, illetve az egyetemi és főiskolai férőhelyek számának csökkentése.
    
Az "államosítás" is nagymértékben gyengíti az oktatási rendszer helyi alkalmazkodóképességét - mondta. Eközben többletterheket raktak a pedagógusokra, akik ezért nem kapnak ellenszolgáltatást - emelte ki.
    
2014 után szolidaritásra, méltányosságra, esélyteremtése és korszerű ismeretekre támaszkodó oktatáspolitikát kell megvalósítani - mondta végül.