Belföld | földügyek földbérletpályázat
2012. március 27. 12:08

A kormány oldja fel a földbérletpályázatok titkosságát!

Harangozó Gábor országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: ha a tárca nem tesz eleget felszólításuknak, a testület elnökeként ismét összehívja a mezőgazdaság bizottság ellenőrző albizottságának ülését, hogy az Országgyűlés gyakorolhassa ellenőrzési jogkörét. A testület múlt heti ülésén Ángyán József korábbi agrárállamtitkár védhetetlennek, elfogadhatatlannak nevezte egyes földpályázatok eredményét, átláthatatlannak a pályázati rendszert.

A szocialista politikus most elmondta: nemcsak a már elbírált pályázatok bírálati szempontjainak nyilvánosságra hozását várják, hanem azt is, hogy az újonnan kiírt pályázatoknál előre ismertessék azokat. Hangsúlyozta, mivel a titkosságot azzal indokolják, hogy a gazdák ne beszélhessenek össze, a már elbírált pályázatoknál annak fenntartása teljesen szükségtelen.

Arra is kitért, hogy a szocialisták szerint a minisztériumi döntések helyett lehetővé kellene tenni, hogy a helyi gazdálkodók megegyezzenek egymással a földpályázatok előtt.

Harangozó Gábor kiemelte, folyamatos jelzések érkeznek, hogy a kormány birtokpolitikai elveivel szemben a helyi gazdák nem nyernek a pályázatokon, miközben az Orbán Viktor által alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnökének vállalkozása 13 nyertes pályázaton 644 hektár földhöz jutott a közelmúltban. Az MSZP véleménye szerint a közvélemény jogos igénye megtudni, hogy például ezeket a döntéseket milyen szempontok alapján hozták meg.