Belföld, Gazdaság | visszaesés recesszió áfa IMF
2012. szeptember 13. 15:20

A kormány pörgeti az inflációt

Burány Sándor, az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának szocialista tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Magyarországon az elmúlt egy évben átlagosan mintegy 6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, addig a válság sújtotta Görögországban nem érte el az 1 százalékot.

Úgy vélte, az Orbán-kormány döntései okozták, hogy a fogyasztói árak emelkedése Magyarországon szökött a legmagasabbra az unióban. Szerinte az inflációt az áfa 25-ről 27 százalékra emelése növelte jelentősen, valamint a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójának növelése és a különadók, amelyek egy részét a cégek áthárították a lakosságra.

Burány Sándor arcátlan hazugságnak nevezte Orbán Viktor kormányfő nyilatkozatát, miszerint a kormány befagyasztotta volna a rezsiköltségeket. Ezek az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek, a távfűtésé például 8, míg a vezetékes gáz ára 7 százalékot meghaladó mértékben nőtt.   
Felhívta a figyelmet arra, hogy az áremelkedés nagyobb mértékben sújtja az alacsonyabb jövedelműeket, fogyasztói kosaruk ugyanis 6,6 százalékos áremelkedést mutat, míg a magasabb jövedelműeké 5,7 százalékosat.
 
A drámai életszínvonal romlást az MNB adatai is alátámasztják. Egyre több ember számára hamarabb jön a hó vége, a háztartások képtelenek kijönni rendszeres jövedelmükből. Ennek következtében soha nem voltak ennyire mínuszban a lakossági folyószámlák, mint napjainkban. A képviselő hozzátette: „Míg Orbánnak, ha hatalomról van szó, semmi sem drága, addig az ország többségének elviselhetetlenül drágává vált az élet.”

Az MSZP a súlyos problémát a személyi jövedelemadó többkulcsossá tételével orvosolná, amely több pénzt hagyna a szegények zsebében és szükségtelenné tenné a különadókat.