Belföld, Gazdaság
2012. december 07. 14:54

A kormány részleges beismerő vallomást tett

Burány Sándor országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: bár a kormány rontott 2013-as növekedési és inflációs prognózisán, "és végre megpróbálja bevallani, hogy mi az igazság", becslései - a keserves tendenciák ellenére - még mindig túl optimisták.

Példaként hozta, hogy noha a gazdasági tárca 1,6 helyett 0,9 százalékos GDP-növekedésre számít jövőre, a legtöbb elemző a magyar gazdaság stagnálását vetíti előre az idei recesszió után.

Hozzátette: a kormány elismerte, hogy a háztartások fogyasztása 0,5 százalékkal csökken 2013-ban, és azt is, hogy a tervezett 4,2 százalék helyett 5,2 százalékos lesz az infláció. Az MSZP-s politikus szerint azonban az idei tapasztalatok alapján hatszázalékos pénzromlás is elképzelhető.

Kitért arra, hogy a kormány a munkanélküliség növekedésével számol, és a foglalkoztatás 2,2 százalékos növekedése helyett már csak 0,7 százalékos bővülést remél, de véleménye szerint félő, hogy ez sem valósul meg.

Az MSZP-s képviselő szerint a legnagyobb baj a beruházások további visszaesése. Mint mondta, az egyszázalékos csökkenés önmagában is rossz hír, de a beruházások volumene tavaly és idén is csökkent. Ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen, alapvető gazdaságpolitikai fordulatra volna szükség - mondta.