A kormány semmit ne tegyen kötelezővé az adósoknak!

Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy Orbán Gábor nemzetgazdasági államtitkár a Heti Válasz legfrissebb számában közölte, minden devizaadósnak kötelező lesz igénybe vennie a most készülő legújabb mentőcsomagot, ám ha valaki külön nyilatkozik, hogy ki akar maradni belőle, erre lesz lehetősége.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent egyik tanulmány szinte ugyanazokra a megállapításokra jut a devizahitelek helyzetével kapcsolatban, mint amelyeket pártja is kifejtett az elmúlt három évben.

Kiemelte, a devizahitelezés lehetőségét Orbán Viktor tette lehetővé első kormányzása idején, és egészen 2010-ig, vagyis második kabinetje hatalomra kerüléséig előnyös konstrukció is volt az ügyfeleknek. Szanyi Tibor szerint a változást a második Orbán-kormány "őrült" gazdasági fordulata okozta, amelynek következtében nagy mértékben gyengült a magyar fizetőeszköz.

Az MSZP képviselője szerint a kabinet az elmúlt három évben nem tudta megoldani ezt az "általa generált problémát". A kormány által bevezetett árfolyamgát ugyanis csak a hitelesek "agóniáját" hosszabbítja meg, míg a végtörlesztés a "dúsgazdag, zsebből fizetni képes haverokat" engedte ki a rendszerből.

Szanyi Tibor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány már most kilátásba helyezte, készülő programja kötelező lesz a hiteleseknek, holott arról még semmit sem lehet tudni. Az MSZP a leghatározottabban felszólítja a kormányt, hogy ne tegyen semmit se kötelezővé a devizahiteleseknek - fogalmazott a politikus, aki szerint az érintette maguk is képesek dönteni a sorsukról.

Álláspontjuk mellett érvelve közölte, a devizahitelesek köre rendkívül változatos, vannak például, akiknek még mindig előnyös ez a konstrukció, így szerinte ezt a problémát nem lehet megoldani egyetlen típusú intézkedéssel.

Az MSZP a kérdésben olyan igazságos megoldást javasol, amelynek része, hogy a legnehezebb helyzetben lévők újratárgyalhassák szerződéseiket bankjaikkal - fejtette ki Szanyi Tibor, hozzátéve: a kormány az elmúlt időszakban 500 milliárd forintos adóbevételt szedett be a bankoktól, amit ígéretétől eltérően nem használt fel a devizahitelesek segítésére. Márpedig az ellenzéki politikus szerint alapvetően ebből a keretből kellene támogatni a bajba jutottakat, nem pedig közpénzből, vagyis - mint mondta - az el nem adósodottak adóforintjaiból. Szanyi Tibor szerint ugyanis állami forrást kizárólag a szociálisan legrászorultabbak, például a munkanélkülivé vált nagycsaládosok kaphatnának.