A kormány taszította recesszióba a gazdaságot

Burány Sándor országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a kabinet szívós és kitartó munkája kellett ahhoz, hogy a 2010-es kormányváltáskor még 1,3 százalékos GDP-növekedésből 2012 második negyedévére - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint - 1,2 százalékos visszaesés lett.
    
Ezzel kapcsolatban az MSZP-s politikus azt hangsúlyozta, hogy mivel Csehország kivételével a térség összes többi államában nőtt a gazdaság teljesítménye, és kismértékben a német gazdaság is bővülni tudott, a magyarországi visszaesés nem magyarázható külső tényezőkkel, csak belső okokkal, a rossz adópolitikával, a beruházások és a fogyasztás visszaesésével.
    
Ha valakinek még kétsége lett volna arról, hogy eredményes lehet-e az Orbán-kormány unortodox gazdaságpolitikája, most választ kapott - mondta az MSZP-s politikus, megjegyezve: nem látni, hogy a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium mit kíván tenni a kilábalás érdekében, a recesszió ellen.
    
Szólt arról is, hogy a fogyasztói árak júliusban 5,8 százalékkal voltak nagyobbak, mint egy évvel korábban, ez pedig a legrosszabb inflációs adat az Európai Unióban. Megemlítette, hogy részben ez vezetett a reálkeresetek csökkenéséhez is.
    
Burány Sándor arról is beszélt, lehetséges, hogy a vártnál nagyobb infláció miatt a jegybanknak fel kell adnia az alapkamat szinten tartására alapozott monetáris politikát, és emelnie kell a kamatot, ami viszont tovább nehezítené a gazdaság helyzetét.