A kormány tönkreteszi a fogyatékos gyermekek korai fejlesztését

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: ezt támasztja alá a Nemzetközi Pető Intézetet sújtó pénzelvonás és a szombathelyi Aranyhíd Nevelési-Oktatási Központ tönkretétele is.

Emlékeztetett arra, hogy a Pető Intézet költségvetése a tavalyi 2,2 milliárd forintról idén 1,5 milliárdra csökkent, ami az intézmény működését veszélyezteti.

A szocialista politikus hozzátette, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és Lezsák Sándor lakitelki népfőiskolája is hasonló összegű támogatást kapott a közelmúltban az Emberi Erőforrások Minisztériumától, mint amennyi a Pető Intézettől hiányzik, a debreceni stadionra pedig kilencmilliárd forint jut.

Szólt arról, egyre több olyan hír terjed, hogy a Pető Intézet épületét a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szeretné megkapni, sőt az is felvetődött, hogy kormányzati vendégházat alakítanak ki benne.

Korózs Lajos hangsúlyozta, hogy a Pető Intézet sorsa nem egyedi, elmondása szerint a kormány ellehetetlenítette a szombathelyi Aranyhíd Nevelési-Oktatási Központot, ahol minden eszköz, a szükséges szakemberek és a megfelelő létesítmény is megvolt 30 óvódás és 290 sajátos nevelési igényű iskolás gyermek ellátására.

Korózs Lajos sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy novemberben nem lesz visszamenőleges nyugdíjemelés, mivel a januári emelés meghaladta az éves inflációt. A szocialista politikus szerint azonban az infláció az igazságtalan rezsicsökkentés, valamint a tartós fogyasztási cikkek és a ruhaneműk árának mérséklődése miatt alacsony, ezt pedig a nyugdíjasok többsége nem érzi.

Ezzel szemben - folytatta - az élelmiszerek és az egészségügyi kiadások az inflációt kétszeresen, illetve háromszorosan meghaladó mértékben drágultak egy év alatt.

A szocialista politikus a kormány több, nyugdíjügyben hozott intézkedését - például a korhatár előtti nyugdíjak szociális ellátássá alakítását - bírálva úgy fogalmazott: sem a nyugdíjak, sem a nyugdíjasok nincsenek biztonságban, a Fidesz "már bizonyította, hogy amikor csak tud, ráront a nyugdíjasokra".