A kormány trükközik az államadósággal

A kormánynak be kellene vallani az igazságot, a valódi hiányadatot kellene feltüntetnie a tavalyi zárszámadási törvényjavaslatban.

Burány Sándor, a párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, az Eurostat, az unió statisztikai hivatal szerint az államadósság magasabb annál, mint amit a kormány el akar hitetni.
    
Hozzátette: a hivatal úgy látja, az Eximbank állami bank, ezért bevételei, kiadásai és mérlege része a magyar államháztartásnak, a bank tevékenysége miatt azonban az államháztartás hiánya magasabb a kormány által a zárszámadási törvényben bevallottnál.
    
Kitért arra, hogy az Eximbank a külkereskedelem fejlesztésével foglalkozik, de hitelt adott Andy Vajnának, hogy megvegye a TV2-t, Garancsi Istvánnak pedig arra, legyen miből megvennie a Kopaszi-gátat.
    
Burány Sándor azt mondta, alapos a gyanú arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank megsérti az uniós szabályokat, a jegybank közpénzt menekít ki az alapítványaiba, amelyek költségvetési célokat finanszíroznak, például az oktatást.
    
A frakcióvezető-helyettes szerint a tiltott költségvetési finanszírozás gyanúja is felmerül a jegybanknál. Elmondta, hogy a szocialisták által kiperelt iratok szerint a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány 2015 februárjában közvetlenül vásárolt állampapírokat az Államadósság Kezelő Központtól több mint kilencmillió euró értékben.
    
Burány Sándor jelezte, Mesterházy Attila, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke a testület szerdai ülésén megteszi ezekben az ügyekben a szükséges lépéseket.
   

Kapcsolódó párttagok