A kormány újabb vizsgán bukott el

Az Európai Bizottság idén 0,2, jövőre 1,4 százalékos magyar GDP-növekedést jósol. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény tavaszi gazdasági-pénzügyi előrejelzése szerint ebben az évben 3 százalékos, 2014-ben pedig 3,3 százalékos lesz a magyar költségvetési hiány.
    
Burány Sándor országgyűlési képviselő erre úgy reagált: az uniós szakértők továbbra sem hisznek az Orbán-kormány által közölt számoknak. Véleménye szerint a kormány nem néz szembe a tényekkel: azzal, hogy a magánszektorban csökken a foglalkoztatás, egyre kisebb a fogyasztás, a beruházások aránya mélyponon van, emiatt pedig gazdasági növekedés sem várható. Bár a kormány kitart amellett, hogy idén 1 százalékkal nőhet a GDP, a szakértők legjobb esetben is stagnálásra számítanak - jegyezte meg.
    
Az MSZP-s politikus szerint a gazdasági növekedés hiánya az oka annak, hogy a hiánycélt a kormány két éve csak megszorításokkal tudja tartani.
    
Az MTI kérdésére hozzátette, a szocialisták úgy látják, az idei hiánycél teljesülhet, és az MSZP az ország érdekében szurkol is, hogy ez így legyen, és Magyarország kijusson a túlzottdeficit-eljárás alól. A jövő évi hiánycél megvalósulása viszont kétséges, és az is rontja az országgal szembeni bizalmat, hogy a kormány havonta módosítja a költségvetést, így nincs mire alapozni a számításokat - jelentette ki.
    
Burány Sándor megismételte: az MSZP olyan hiteles, beruházásbarát gazdaságpolitikát kínál a választóknak, amely a jelenlegi, a jómódúaknak kedvező adórendszer helyett igazságos tehermegosztásra épül.