A kormány változtasson a közmunkaprogramok szabályain!

Erről Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő, Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke és Kordás László, a szervezet főtitkára beszélt hétfőn sajtótájékoztatón a Belügyminisztérium épülete előtt.

Nyakó István elmondta: Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa december végén 75 oldalban foglalta össze "a közmunkások szenvedéstörténetét", ismertette a feltárt visszásságokat, jogsértéseket, ám a kormány azóta sem reagált erre érdemben. Hozzátette: azt várják a kabinettől, hogy válaszoljon az ombudsman megállapításaira, kezdeményezzen változásokat a közmunkaprogramban és kérjen bocsánatot a jogsértések miatt.

Vécsi István - a borsodi Ricse MSZP-s polgármestere - arra szólította fel a kormányt, hogy a közmunkásokra is a munka törvénykönyve rendelkezéseit alkalmazza, ne kedvezőtlenebb szabályokat például a szabadság kiadásakor.

Kordás László, a közmunkás-szakszervezet főtitkára azt a követelésüket ismertette, hogy első lépésként a 49 ezer forintos közmunkabért emeljék a 2010-es szintre, az akkori nettó minimálbérnek megfelelő 60 ezer forintra. Sürgette, hogy a közfoglalkoztatottak - ha kérik - havonta is felvehessék a most hetente folyósított bérüket.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a jelenleg is bejegyzés alatt álló szakszervezetben viselt tisztségükért kapnak-e juttatást, Vécsi István és Kordás László is nemmel válaszolt. Előbbi polgármesteri díjazást kap, míg utóbbi - mint mondta - tartalékait éli fel, munkanélküli.