A kormány vizsgálja ki a gyanús ajánlásokat!

A kormányváltók szövetsége szerint a kormány kötelessége kivizsgálni a gyanús ajánlásokat, miután sajtóértesülések szerint a választási induláshoz szükséges aláírásgyűjtés során több párt visszaélhetett az állampolgárok adataival, meghamisíthatta aláírásukat.

Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: az igazságügy- és a belügyminiszternek megvan a lehetősége a vizsgálat lefolytatására a központi nyilvántartásban meglévő aláírásminták alapján, és ha szükséges, a rendőrség bevonására is.

Hangsúlyozta: nem egyszerűen választási csalásról van szó, hanem az állampolgárok adataival való visszaélésről, ami bizalmi válságot okozhat.

Felidézte, hogy a paksi választási bizottság egyik tagja is megtalálta adatait és hamisított aláírását egy olyan ajánlási ívén, amelyet nem írt alá. Ennek a nyilvánvaló hamisítás ellenére mégsem lett következménye azon kívül, hogy az ajánlást nem vették figyelembe - jegyezte meg Tóbiás József.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tesznek feljelentést, a szocialista politikus úgy válaszolt: a szükséges eszközök a kormány kezében vannak, és egy hét alatt ki is tudná szűrni a gyanús ajánlásokat.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa arról beszélt: a Fidesz a feliratkozás bevezetésével megpróbálta csökkenteni a választási részvételt, majd amikor a regisztráció az Alkotmánybíróságon elbukott, olyan választási szabályozást alkotott, amely az ajánlási rendszer átalakításával bizniszpártokat, zavaros hátterű és kétes erkölcsű embereket szabadított rá a választókra, és juttatott jelentős költségvetési támogatáshoz azért, hogy "torzítsák a választói akaratot".

Egy e-mail bizonyítja, hogy az Új Magyarország Párt nevű, "csak papíron, a kampányfinanszírozási számlákon létező" párt egyik munkatársa tavaly ősszel a szervezet minden adatát elküldte Zuschlag Jánosnak - mondta Karácsony Gergely, hozzátéve: a levélhez az új választási szabályok mellett az idősotthonok és a hajléktalanszállók címét is mellékelték. Szerinte ez is bizonyítja, hogy a szabálytalanul felhasznált pályázati pénzek miatt hat évre ítélt korábbi szocialista politikus is "gründolt egy pártot magának".