Belföld, Gazdaság | banktitok KEHI recesszió
2012. november 22. 15:50

A kormány vonja vissza a Kehiről szóló törvényjavaslatot!

Az ellenzéki politikus szerint ha a jövő hétfői parlamenti zárószavazáson elfogadják a törvényjavaslatot, és az államfő nem küldi vissza, illetve az Alkotmánybíróság nem semmisíti meg, akkor a Kehi olyan ellenőrzési jogkört kap, amely Európában, egy demokráciában példátlan lesz. Az MSZP ezért azt kéri a kormánytól, hogy álljon el ettől a szándékától, elégedjen meg az ügyészség, a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezzel kapcsolatos hivatalos jogköreivel, és ne hozzon létre egy "szörnyszülöttet" a kormányzati hivatalon belül.

Burány Sándor elmondta: a javaslat szerint, ha az állam valaha is birtokolt legalább 25 százalékos tulajdonrészt egy gazdasági társaságban, akkor ennek a társaságnak a szerződéseit, bankkapcsolatait, a vele kapcsolatban álló cégek bankadatait, magánszemélyek személyes adatait jogosult lesz kikérni, és ezt nem tagadhatják meg az adatkezelő szervek.

A képviselő nem tartotta véletlennek, hogy a szabályozás miatt tiltakoztak a magyarországi gazdasági kamarák is. Mint mondta: eddig is nőtt a bizalmatlanság a kormánnyal szemben, a törvénymódosítás elfogadása után viszont félő, hogy azok a cégek, amelyek valaha is üzleti kapcsolatban álltak olyan gazdasági társasággal, amelyben az állam tulajdonrészt birtokolt, el fogják vinni pénzüket, bankszámláikat Magyarországról.