A kormány vonja vissza a közszférában dolgozók nyugdíjazásáról szóló határozatot!

A közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai elveket rögzítő kormányhatározat a tavalyi utolsó Magyar Közlönyben jelent meg. Eszerint a kabinet január 31-i határidővel kérte fel a tárcavezetőket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy intézkedjenek azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik a hozzájuk tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, és betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.

Előzőleg, december 18-án az Idősügyi Tanács ülésén Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert "így fair" - fogalmazott a kormányfő.

Korózs Lajos szerint ugyanakkor egy kórházi osztályon belül feszültségeket fog okozni, ha két azonos beosztású orvos közül ez egyik 250 ezer, a másik  viszont 400 ezer forintot keres, azért, mert az utóbbi már betöltötte a nyugdíjkorhatárt.  

Szerinte, ha a kormányhatározat január 31-én hatályba lép, akkor sérti majd a munkához és a foglalkoztatáshoz fűződő alkotmányos jogokat, hiszen életkoruk miatt különböztet meg egymástól azonos foglalkoztatású embereket.

Az MTI kérdésére, mi a véleménye arról, hogy a Magyar Nemzet információi szerint - amennyiben a gazdaság állapota ezt lehetővé teszi - egyszeri kompenzációt kaphatnak év végén a nyugdíjasok, Korózs Lajos azt mondta: örülnek annak, ha van pénz az országban, ugyanakkor Orbán Viktor kormánya szüntette meg a nyugdíjprémiumot és a svájci indexálás lehetőségét, valamint több mint egymillió embert "kitett a nyugdíjrendszerből". Szerinte ha a kiegészítést Erzsébet-utalványban, vagy SZÉP-kártya formájában fizetik ki, akkor ezzel "seftelni akarnak", hiszen egy havi nyugdíj 300 milliárd forintot tesz ki, az utalványokkal kapcsolatos 5 százalékos jutalék így 15 milliárd forint, amivel "valaki nagyon jól jár".