A kormány zsarol, a főváros enged

A Fidesznek néhány tucat oligarcha érdeke fontosabb, mint napi félmillió utas a hármas metrón, az iskolák ügyében megfutamodtak, az egészségügyben pedig pazarolnak.

Minderről Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője számolt be pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus rámutatott, hogy a fideszesek is elismerték, ami hónapok óta egyértelmű: a metrófelújítás októberi dátuma óriási kamu. Tarlós István kilenc évének legfontosabb feladata ez lett volna, de nem sikerült elvégezni, és már 2020-ra tervezik a munkálatok befejezését – mondta, a metrószerelvények beszerzéséről kiírt tenderrel kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy valószínűleg törvényes, de szépségdíjasnak nem nevezhető.

Buszokkal az oligarchákért

A frakcióvezető a buszkiszervezésről elmondta: nagy különbség, hogy 150 járművet vesznek a budapestiek maguknak, vagy Széles Gábor vesz magának ugyanennyit, amit aztán méregdrágán bérbe ad, nem beszélve több száz BKV-dolgozó kirúgásáról.

A BKK és a BKV tanulmánya szerint több mint kétmilliárd forinttal drágább a kiszervezés, mint a vásárlás – figyelmeztetett, és hozzátette, hogy a magyar buszgyártás feltámasztását nem a fővárosiakkal kell megfizettetni, de úgy tűnik, megint az a helyzet, hogy a városvezetés enged a kormány zsarolásának.

A politikus azt sem hagyta szó nélkül, hogy a teljes fővárosi turistabuszoztatást egy bizonyos cégnek szeretnék átadni, anélkül, hogy erre értelmes magyarázatot tudnának adni. Megint úgy tűnik, mintha egy fideszes kinézte volna magának ezt az üzletet, és íratott volna magának egy szabályozást, hogy ne legyenek vetélytársai – mondta.

Kórházügyben folytatódik az ámokfutás

Az elmúlt években félévente jött egy új egészségügyi államtitkár egy új elképzeléssel, aztán ezzel a koncepcióval együtt hamarosan távozott is – vélte Horváth Csaba a fővárosi kórházhelyzetről. Ismertette a legfrisebb javaslatot, amely szerint a János Kórházat és a Péterfyt gyorsan, súlyponti szerepük figyelembevétele nélkül tönkreteszik, és úgy építenek szuperkórházat, hogy nem a Szent Imre Kórházat alakítják azzá, holott ez jóval kevesebbe kerülne, mint a tőle másfél kilométerre építendő új intézmény.

Az OPNI újranyitásáról úgy vélekedett, hogy a Hűvösvölgyi út továbbra sem alkalmas arra, hogy ekkora kórházi forgalmat bonyolítson.

Horváth Csaba beszámolt róla, hogy aláírásgyűjtés kezdődött a fővárosiak számára hátrányos tervek megtorpedózására, mert érdemi párbeszédet szeretnének a szakma, a lakosság és a kormányzat között.   

Fidesz-bukás a bátorságpróbán

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége Tarlós István főpolgármesterrel közösen kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elítélte a kórházak államosítását, és jelezték, hogy a fővárosban ők szeretnének maradni az iskolafenntartók – jelezte a politikus, aki élesen bírálta a fideszes képviselőket, amiért a közgyűlésben az ezt célzó szocialista javaslatot már nem támogatták.

Ezzel összefüggésben közel 200 milliárd forintot vonnak el az önkormányzatoktól, aminek jórészét nem az iskolákra, hanem a bürokráciára fogják költeni – mutatott rá.

Zugló segít

2022-07-18 13:25

Kapcsolódó párttagok