A kormányfő foglalkozzon a hazai problémákkal is! - Országgyűlés

Erre szólította fel az Tóth Bertalan a miniszterelnököt Orbán Viktor napirend előtti felszólalása után hétfőn az Országgyűlésben.

Pártunk frakcióvezetője szerint kijelentette, hogy a népszavazás eredménye 5:3, a választópolgárok többsége, mert ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett értelmetlen, drága és hazug színjátékban, ez pedig a választópolgárok többsége.  

A politikus úgy vélekedett, a kormányfő győzelemnek állította be az egyértelmű kudarcot, holott a választópolgárok többsége átlátott a szitán, nem hagyta magát félrevezetni. Szerinte az otthonmaradók és az érvénytelenül szavazók is aggódnak Magyarország jövőjéért és biztonságáért.

Ezek az emberek a menekültválság mellett aggódnak az egészségükért, a gyermekeik oktatásáért és a megélhetésükért is - folytatta Tóth Bertalan, majd kijelentette, hogy a kormánynak eddig is minden eszköze megvolt ahhoz, hogy garantálja az ország biztonságát, nincs szükség alaptörvény-módosításra, így az MSZP nem is támogatja azt.

A munka világával kellene foglalkozni!

Gúr Nándor szerint ezer kérdés van, amivel foglalkozni kellene a sikertelen népszavazás eredményének magyarázása helyett. A költségekre utalva azt is mondta, hogy közpénzügyi vizsgálóbizottság felállítására lenne szükség. Kitért arra is, hogy a letelepedési kötvényt meg kell szüntetni, mert azon csak a kormányközeli haverok "kaszálnak" 80-100 ezer millió forintot, ami a mentőszolgálat 3 éves költségvetésének felel meg.

Az politikus szerint foglalkozni kell a nyugdíjrendszerrel, a megfelelő munkakörülményekkel, az érdekképviseletek működésével és egy olyan fizetés meghatározásával, ami tisztes megélhetés alapját adja.

Belátja-e, hogy rossz döntést hoztak a krónikus osztályok ügyében?

Tukacs István a krónikus osztályok ügyében hozott kormányzati döntést firtatta, amelyet rossznak nevezett. Kitért arra is, hogy Orosházán az új műtő használhatatlan, daganatos betegek várnak arra, hogy 18 gyógyszer ügyében döntsenek, amit hónapok óta halogatnak.

Miért nem látja a kormány mekkora a gyermekszegénység?

Bangóné Borbély Ildikó azt firtatta, miért nem látja a kormány, mekkora a gyermekszegénység az országban. Ma vannak olyan családok, ahol a gyermek éhesen fekszik le; a hét év alatti gyerekek 42 százaléka szegénységben nő fel - mondta. Szerinte hétvégén választ kapott a kérdésére: azzal vannak elfoglalva, hogy rendezvényre helikopterrel menjenek, Gucci-táskával jelenjenek meg és az adófizetők pénzét szórják nap mint nap.

Mikor kártalanítják Honvéd Egészségpénztár tagjait?

Demeter Márta szerint közel kétmilliárd forintból kártalanítani lehetett volna az elmúlt másfél évben azokat a katonákat, honvédségi dolgozókat, akik megtakarításaikat a Buda-Cash-botrányban érintett Honvéd Egészségpénztárnál tartották. A minisztérium nem tett semmit a több mint 20 ezer ember kártalanításáért - rótta fel.

Mi lesz az oktatási-nevelési támogatásokkal?

Kiss László azt kérdezte, áttekintette-e a kormány az oktatási-nevelési támogatások átalakításának lehetőségeit. Emlékeztetett arra, hogy negyedik éve annak, hogy 22 400 forintról 17 200 forintra csökkentették ezen támogatás egy főre jutó összegét a határon túli magyaroknak. Hozzátette: nem ragaszkodnak a régi rendszerhez, de újat kell kidolgozni.

Vidéken jobban meg lehet élni egy pályakezdőnek?

Állítsák le a letelepedési kötvények eladását!

Harangozó Tamás azt akarta megtudni, Orbán Viktor hogyan nézheti szó nélkül, hogy offshore cégek "százmilliárdokat lapátolnak ki" a köztulajdonából. Miközben a kormány óriásplakátokon hirdeti, hogy Brüsszel egy városnyi migránst akar betelepíteni,a kabinet az elmúlt években már letelepített egy városnyi gazdasági bevándorlót - fogalmazott. Hozzátette, hogy körülbelül háromszázmilliárd forintra becsülik azt az összeget, amit a letelepedési kötvényekkel foglalkozó vállalkozások offshore cégeken keresztül hazahordtak.

A pénzből jutott-e a Fidesz pártkasszájába, a kormánypárt vezető politikusaihoz illetve a kormányfőhöz - kérdezte a szocialista képviselő. Arra is kíváncsi volt, hogy a miniszterelnök támogatja-e javaslatukat, hogy állítsák le a letelepedési kötvények eladását, számoltassák el és sújtsák 75 százalékos különadóval az érintett cégeket.

A kormány eladja az ország biztonságát?

Gúr Nándor arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy tényleg jó konstrukciónak tartja-e a letelepedési kötvényeket, amelyekkel szerinte csak a "haverok" járnak jól, miközben az emberek forrásokat buknak el. Hozzátette: már közel 16 ezer külföldi élt a lehetőséggel, akik között szerinte bűnözők is vannak.

Hónapról hónapra újabb botrányok vannak a jegybankban

Szakács László szerint sikertelenség, kudarc és botrányok jellemzik a Magyar Nemzeti Bank működését. Tavaly három hónap alatt három nagy pénzügyi szolgáltató dőlt össze az MNB felügyelete mellett, ám a felelősséget nem vállalják - hangsúlyozta.

Azt is mondta a jegybankelnöknek, hogy a devizahitelek forintosításából származó extraprofitot "kiszervezte az alapítványaiba". Hónapról hónapra újabb botrányok vannak a jegybankban - összegezte.