sajtószabadság EU-elnökség
2011. január 20. 12:00

A kormányfő tovább rontott megítélésén

A miniszterelnök szereplése, stílusa azonban tovább rontotta a róla és kormányáról kialakult képet. Kovács László csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: noha az elnökségi programot senki sem kifogásolta a vitában, a szocialista, a liberális, a zöld és a radikális baloldali frakciók "ízekre szedték" a médiatörvényt, a kormányfő pedig indulattól fűtve, "átlátszóan hamis érvekkel reagált" a bírálatokra.

A szocialista politikus hozzátette: az Európai Bizottság tagjaként öt év alatt tíz soros elnökségi programismertetőt hallgatott végig, ám hasonlóan éles kritikát egyetlen miniszterelnök sem kapott.

Az MSZP alelnöke kifogásolta, hogy válaszában a kormányfő azt mondta, a médiatörvényt bíráló európai parlamenti képviselőket "rútul rászedték", valamint hogy a kormányának szóló bírálatokat úgy állította be, mintha a magyar népet sértegették volna.

"Készíts egy sajtószabadság-ellenes médiatörvényt, ehhez vegyél egy csipetnyit a másik 26 ország médiatörvényének egy-egy sajtószabadságot valamennyire korlátozó intézkedéséből, körítsd legalább tíz demokrácia- és jogállamiság-ellenes egyéb intézkedéssel, az egészet vidd ki Strasbourgba, locsold meg bőven arroganciával, cinizmussal és ellentámadásokkal, tegyél bele egy üveg Erős Pistát, hogy megfeleljen az "erős Európa, erős Magyarország" követelménynek, aztán fehérorosz módra tálald, azaz vágd a képébe az ott összegyűlt európai parlamenti képviselőknek" - foglalta össze Kovács László "a strasbourgi bukta receptjét".

A volt külügyminiszter aláhúzta, hogy az elnökségi trió által elfogadott programmal minden felszólaló egyetértett, a vitában azonban a médiatörvény ügye dominált, a képviselők kifogásolták a többi között a médiatanács összetételét és a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, Orbán Viktort pedig nacionalizmussal, populizmussal vádolták.

Kovács László a sajtótájékoztatón nehezményezte, hogy az EP plenáris üléséről beszámoló MTI egyik tudósításában "csak a támogatásról volt szó", a szocialista és a liberális frakcióvezetőktől kizárólag azt idézték, hogy támogatják a soros elnökségi programot. "Ha ez a kiegyensúlyozott tájékoztatás, ebből nem kérünk" - mondta, hozzáfűzve egyúttal: az "MTI mentségére mondva, megjelent egy másik hír is, amelyben a bírálatok voltak összefoglalva", szerinte azonban mindennek egy tudósításban kellett volna megjelennie.