Belföld, Gazdaság | undefined
2014. április 24. 15:07

A kormánynak csak addig fontos a közfoglalkoztatás, amíg politikai érdekeit szolgálja

Az MSZP alelnöke szerint a kormánynak csak addig fontos a közfoglalkoztatottak magas számának fenntartása, amíg az politikai érdekeit szolgálja.

Gúr Nándor, a szocialista párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján választási közfoglalkoztatásnak nevezte a téli közfoglalkoztatás rendszerét. Szavai szerint az emberek soha nem látott módon és mértékben jutottak hozzá a lehetőségekhez és 100 ezres nagyságrendben voltak olyan képzésen, amelyen "diszlexiás gyerekeknek készített tananyagokon" keresztül közelítették meg a világot.

A politikus úgy vélte: a kétharmados Fidesz-győzelem után a közfoglalkoztatottak kétharmada "nézhet ki az ablakon", mert hiába mondja a kormány, hogy idén több forrás jut a programokra mint tavaly, mivel az első négy hónapban a pénzek jelentős hányadát felhasználták. Ez lehetetlenné teszi, hogy ezt a foglalkoztatási mértéket folytassák - emelte ki.

Kitért arra is, hogy a közfoglalkoztatottak a most kapott pénzt össze sem tudják hasonlítani 2010-es bérükkel, mert az elmúlt négy évben a bér vásárlóerejének értéke a harmadát elvesztette. Gúr Nándor szerint az EP-választás, majd nyár végén az önkormányzati választás előtt lesz még közfoglalkoztatás, de abban biztos, hogy 2014 végén nem lesz téli program.

Az ellenzéki politikus - aki a most záruló ciklusban a parlament foglalkoztatási bizottságát vezette - kérdésre szólt arról is, hogy várakozásaik szerint a kormányoldal mérlegeli az ellenzéki pártok önálló foglalkoztatási bizottságra tett javaslatát. Az új Országgyűlésben is kell, hogy legyen egy olyan testület, ami a munka világával foglalkozik - hangsúlyozta.