A kormánynak helyre kell állítani a közintézmények iránti bizalmat!

A kormány felelőssége, hogy helyreállítsa a közintézmények iránti állampolgári bizalmat.

Tóbiás József hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek "tiszta vizet kell öntenie a pohárba", minden magyar állampolgárnak tudnia kell az amerikai beutazási tilalomban érintettek nevét, illetve azt, melyik az a korrupciós ügy, ami miatt "az elmúlt negyedszázad legnagyobb válságát" éli át az amerikai-magyar viszony.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor Brüsszelben úgy nyilatkozott, tudja, kiket érint a kitiltás. A közintézmények iránti bizalom helyreállítása érdekében a kormányfőnek világossá kell tennie, hogy a médiában megjelent nevek egyike sem szerepel a listán - tette hozzá.

A pártelnök hangsúlyozta: az internetadó semmilyen formában nem elfogadható. Később egy kérdésre kifejtette, ezt az adónemet modernizáció- és jövőellenesnek tartják, amely ellehetetleníti a tudás társadalmának fejlődését.

Az politikus közölte, nem fognak az adó mértékén vitatkozni, ugyanis az alapelvvel nem értenek egyet.

A jövő évi költségvetéssel összefüggésben Tóbiás József nyilatkozatra szólította fel a kormányt, hogy a 2015-ös büdzsének az eladósodás, a családok terheinek a növelése a célja, vagy pedig a felzárkózás, a stabilitás megteremtése.

Értékelése szerint Magyarország kormánya az elmúlt négy évben frontális támadást indított a szabadság, a magyar családok, a gazdaság ellen, legutóbb mindezt az internetadó bevezetésének szándékával tette meg. A kormány frontális támadást intézett az európai elkötelezettséggel szemben is - folytatta - , a kabinet politikája szemben áll az európai értékekkel. Hozzátette: a kormány frontális támadást intézett a közintézményekbe vetett közbizalommal szemben is.

Az internetadó miatt szervezett vasárnapi esti tüntetésről az MSZP elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, a békés demonstráció céljaival egyetértenek, az szabad, civil emberek kezdeményezése volt. A kormánynak szembe kellene néznie azzal, mi volt a demonstráció oka - jegyezte meg.

Tóbiás József elítélte a tüntetés lezárulta után történt eseményeket.

Arra a felvetésre, hogy Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a tüntetés főszervezője MSZP-s delegált egy józsefvárosi önkormányzati intézmény felügyelőbizottságában, a pártelnök közölte, az MSZP-sek is civilek, ők is szabad emberek. "Nem gondolnám, hogy 12 ezer ember az mind MSZP-s lett volna" - fogalmazott.