Belföld | Széchenyi Bank Quaestor Rogán Antal
2015. március 12. 15:08

A kormánynak helyt kell állnia "saját bűnözői helyett"

Az MSZP szerint a bank- és brókerügyekben "a kormánynak kötelessége a saját bűnözői helyett helytállni", és teljesen kártalanítania kell a bedőlt vállalkozások ügyfeleit.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a Széchenyi Bankkal indult a folyamat, majd a DRB-bankcsoport csődje következett, most a Quaestor dőlt be. Ez mind a Fidesz találmánya, az elmúlt öt évből való - tette hozzá.
    
Az ellenzéki politikus szerint az ügyfelek azért vásároltak Quaestor-kötvényt, mert ott látták a cég vezetőit a miniszterelnök mellett, és azt gondolták, hogy ez egy komoly vállalkozás. "Miután egész eddig jó barátságban voltak, innentől kezdve a kormánynak kötelessége a saját bűnözői helyett helyt állni az ilyen esetekben" - fogalmazott.
    
Közölte, ha egy párt kormányzóképes, akkor rendet csinál ezen a területen, és nem védi tovább a saját bandáját, gazembereit. Jelezte, országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be az ügyfelek teljes kártalanítása érdekében.
    
Gőgös Zoltán beismerésként értékelte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető Napi Gazdaságnak adott interjúját, amelyben szerinte a kormánypárti politikus elismerte, hogy nincs elég eszköze a Magyar Nemzeti Banknak ahhoz, hogy a felügyelet szerepét jól el tudja látni.
    
Az elnökhelyettes kitért arra, hogy a napokban nyilvánosságra került hangfelvételen a jobbikos Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke bevallotta, pártja szelídsége képmutatás, vagyis a Jobbik programja nem változott, csak a kommunikációja. A hangfelvételre hivatkozva kérdezte: annak örül a Jobbik, hogy a Dunántúlon gyilkolják az időseket?
    
Gőgös Zoltán azt követelte, hogy Rig Lajos, a Jobbik tapolcai országgyűlési képviselőjelöltje, nyilatkozzon, egyetért-e ezzel. Az MSZP követeli Sneider Tamás lemondását parlamenti alelnöki posztjáról és képviselői mandátumáról - közölte.
    
Az elnökhelyettes azt is követelte, hogy az ügyészség indítson eljárást a hangfelvétel alapján a védelmi pénzek szedői és az erről hallgatók ellen.