A kormánynak nem most kellene ismerkednie Kelet-Magyarország problémáival

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak nem most kellene ismerkednie a kelet-magyarországi régió nehézségeivel, hanem 2010-ben kellett volna. Szerinte az Orbán-kormány nem tett érdemi lépéseket a térség felzárkóztatásáért, és akármit tervez is most, csaknem hároméves késésben van.

Ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a kabinet szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban tart kihelyezett ülést, amelyen a beregi térség helyzetéről tájékozódik.

A közfoglalkoztatásban dolgozók kevesebb pénzt kapnak munkájukért, mint 2010-ben, csökkent a minimálbér reálértéke, az adóváltozásokkal rosszul jártak az átlag alatt keresők, miközben a térségben csökken a foglalkoztatottak száma és növekszik a munkanélküliség - sorolta az MSZP alelnöke.

Varga László országgyűlési képviselő arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Kelet-Magyarországon leépülnek közszolgáltatások és romlik a közbiztonság.

Kitért arra, hogy az MSZP a már megkezdett konzultációk folytatásaként a demokratikus ellenzéki pártokkal és a helyi civil szervezetekkel is egyeztetéseket kezd regionális programjáról. Ebből Gúr Nándor azt emelte ki, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum vásárlóereje nem csökkenhetne javaslatuk szerint.