Belföld, Gazdaság | MNB Matolcsy György spekuláció
2014. március 13. 15:27

A kormányváltó erő Matolcsy lemondását, a legfőbb ügyész vizsgálatát kéri

Lemondásra szólítja fel a kormányváltő erő Matolcsy György jegybankelnököt, amiért 2011 őszén nemzetgazdasági miniszterként "bennfentes információkat szivárogtatott ki" bankároknak.

Baja Ferenc, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján egyben azt kérte, hogy a legfőbb ügyész rendeljen el vizsgálatot, mert felmerül a minősített adattal való visszaélés, a hivatali visszaélés és a bennfentes kereskedelem gyanúja.

Kérdésre válaszolva hozzátette: ezek hivatalból üldözendő bűncselekmények, de írásban is a legfőbb ügyészhez fordulnak, hogy nyoma legyen annak, hogy komolyan veszik ezt a bejelentést.

Baja Ferenc azzal indokolta, hogy a legfőbb ügyész vizsgálatát kérik, hogy a korábban az ilyen vizsgálatokat végző Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete beolvadt a jegybankba, és Matolcsy György jegybankelnökként önmagát nem vizsgálhatja.          A szocialista politikus azt mondta, fennáll a gyanú, hogy Matolcsy György 2011. november 17-én hivatali titkot szivárogtatott ki; ezt sem a jegybank, sem ő maga nem tudta cáfolni, ez pedig nem teszi lehetővé, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöki posztját betöltse.        Hozzátette, kezdeményezik, hogy az Országgyűlés költségvetési és gazdasági bizottsága együttes rendkívüli ülésen hallgassa meg az MNB és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) akkor hivatalban lévő vezetőit, hogy az adott napon milyen ügyletek köttettek, illetve hogy az adott időszakban milyen politikai tevékenységet folytattak.

Katona Tamás, a MNB felügyelőbizottságának tagja, volt pénzügyminiszteri államtitkár szerint teljesen világosan látszik, hogy Matolcsy György akkora kockázatot jelent az ország pénzügyi biztonságára, ami nem vállalható.

Elmondta, hogy a Fidesz-kormány folyamatosan és tudatosan gyengíti a forintot, és eddig úgy tűnt, hogy ez a dilettáns politika következménye. Most az látszik a volt miniszteri kabinetfőnök könyvéből - folytatta -, hogy mindezt szándékosan tették.

Hozzátette, miután Matolcsy György "egy nagyon fontos titkot kifecsegett" a Goldman Sachs szakértőinek, oly mértékben megnőtt a forinttal való kerekesedés, ami nem minősíthető véletlennek. Goldman Sachs helyesen következtetett, ugyanis amint Magyarország bejelentette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalások folytatását, megerősödött a forint - fejtette ki. Mint mondta, a korábbi, a forint árfolyamára befolyást gyakorló kijelentésekkel is, "említhetem Kósát, Szijjártót", feltehetően nagyon sokan visszaéltek.

Tordai Bence, a baloldali összefogás országgyűlési képviselőjelöltje, a Párbeszéd Magyarországért politikusa azt mondta, a forint árfolyama az államadósság finanszírozásában is megmutatkozik, a kamatfelár ugyanis évente százmilliárdos nagyságrendben vett ki pénzt a magyar államkasszából. Ez azt jelenti, hogy egy magyar család évente akár százezer forinttal több adót fizethet azért, mert "az Orbán-Matolcsy duó számos, rossz vicc szintű gazdaságpolitikát folytat" - fogalmazott.